Северна Корея се е съгласила да започне ново разследване относно съдбата на японски граждани, отвлечени от КНДР през 1970-те и 1980-те години в замяна на премахването на някои санкции, наложени на страната, съобщиха властите на двете страни, цитирани от „Асошиейтед прес".

Япония ще вдигне санкциите, след като се увери, че Северна Корея е сформирала нарочна комисия и е започнала реална работа по въпроса. От страната на изгряващото слънце обмислят и хуманитарна помощ за Северна Корея в зависимост от това дали разследването ще постигне напредък, като то се очаква да започне след три седмици.

Японските санкции, които са в допълнение на санкциите на ООН, наложени на Северна Корея, включват ограничения на двустранния обмен, ограничения за това колко пари могат да вземат със себе си етническите корейци при посещение в Северна Корея, както и забрана за престой на кораби под флага на Северна Корея в японски пристанища.

Северна Корея призна през 2002 г., че нейни агенти са отвлекли 13 японци през 1970-те и 1980-те години, главно по причина тези хора да бъдат използвани за обучението на севернокорейски шпиони по японски език и култура. Режимът пусна петима от тях да се върнат в Япония през 2002 г., но останалите били починали, твърдяха властите. Япония обаче се усъмни в това и смята, че са били отвлечени. Затова Япония настоя за провеждането на ново разследване за съдбата останалите отвлечени японци и иска всички живи да й бъдат предадени. През 2008 г. Северна Корея обеща да започне разследване, но не изпълни обещанието си.

Корея беше във владение на Япония в периода между 1910 и 1945 г., като двете страни (Япония и Северна Корея) след това никога не са възстановявали дипломатическите си отношения.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе посочи, че споразумението между двете страни е първата стъпка към решаването на въпроса с отвлечените японски граждани. Споразумението е постигнато по време на тридневните разговори между официални представители на двете страни, провели се в Стокхолм по-рано през седмицата.