Ситуацията с разпространението на епидемията от "треска" в КНДР показва положителна тенденция към спад. Това съобщи в неделя Корейската централна новинарска агенция (KCNA).

Световните експерти смятат тази "треска" за коронавирусна инфекция.

По данни на Държавния щаб за предотвратяване на извънредни ситуации и епидемии в събота са регистрирани 186 090 случая - намаление с 32 хил. 940 случая в сравнение с петък, както и 299 180 възстановили се (увеличение от 17 830). Един болен е починал.

Общо 67 души са починали досега от болестта по време на епидемията.

Байдън: Северна Корея не отговори на предложението ни за доставка на ваксини за COVID-19

Байдън: Северна Корея не отговори на предложението ни за доставка на ваксини за COVID-19

Близо 2,5 милиона души са се разболели от "треска" в Северна Корея

Общият брой на случаите на треска от края на април достигна 2 милиона 646 хиляди 730 души, от които над 2 милиона 067 хиляди 270 (78,1%) са се възстановили, а най-малко 579 хиляди 390 (21,89%) са на лечение.

В съобщението на агенцията се отбелязва, че властите са предприели мерки за разпространение на храни и лекарства във всички региони на страната, за подпомагане на разпространението на лекарства и анкетиране на населението, пенсионирани военни лекари, студенти и преподаватели от медицински училища, общо - повече от 1 милион хора бяха замесени.

Пандемията не отстъпва в Северна Корея

Пандемията не отстъпва в Северна Корея

Близо 2,5 млн. души са болни

Припомняме, че ден по-рано президентът на САЩ Джо Байдън каза, че Северна Корея не е отговорила на предложението на САЩ за ваксини срещу COVID-19.

"Предложихме ваксини не само на Северна Корея, но и на Китай и сме готови да го направим незабавно", каза американският президент. Той добави, че все още няма отговор от страна на КНДР.

Изолираният режим на Северна Корея преди това отхвърли предложенията за ваксини от Covax, глобалната схема за споделяне на ваксини, и от Южна Корея, както и според съобщенията отхвърли други оферти.

Режимът твърди, че успешно е запазил Covid извън страната, като е запечатал границите й, въпреки че експертите смятат, че вирусът присъства там от известно време.

Държавните медии препоръчаха лекарства като билков чай, гаргара със солена вода и приемане на болкоуспокояващи като ибупрофен, докато лидерът на страната Ким Чен-ун обвини служители в неправилно разпределение на национални медицински резерви.

Китай също се бори да овладее вълна от инфекции от силно предавания вариант на Omicron, като десетки милиони хора са под някаква форма на блокиране.