Според медийни анализатори, Северна Корея е готова да затвори много от посолствата си по света поради липса на средства, съобщава "Ройтерс".

Сред тях са тези в Испания и множество страни в Африка.

Близо 25 процента от мисиите на Пхенян по целия свят могат да бъдат закрити.

Припомняме, че посланиците на страната вече направиха "прощални" посещения при лидерите на Ангола и Уганда миналата седмица. Местните медии в двете африкански страни съобщиха за затварянето на посолствата на Севера там.

Както Ангола, така и Уганда изградиха приятелски връзки със Северна Корея от 70-те години на миналия век, поддържайки военно сътрудничество и предоставяйки редки източници на чуждестранна валута, като например проекти за изграждане на статуи.

Северна Корея затваря посолствата си в Ангола и Уганда

Северна Корея затваря посолствата си в Ангола и Уганда

Според министерството на обединението на Южна Корея причината е липса на средства

Затварянето на посолството постави началото на това, което може да бъде "едно от най-големите промени във външната политика на страната от десетилетия", с последици за дипломатическия ангажимент, хуманитарната работа в изолираната страна, както и възможността за генериране на незаконни приходи, пише Чад О' Карол, основател на фокусирания върху Северна Корея уебсайт NK Pro.

Министерството на обединението на Сеул, което се занимава с междукорейските въпроси, заяви, че изтеглянето отразява въздействието на международните санкции, насочени към ограничаване на финансирането за ядрените и ракетните програми на Севера.

"Те изглежда се оттеглят, тъй като техният бизнес с печалба в чуждестранна валута се спъна поради засилването на санкциите от международната общност, което затруднява по-нататъшното поддържане на посолствата", се казва в изявление на министерството. Това може да е знак за трудната икономическа ситуация в Северна Корея, където е трудно да се поддържат дори минимални дипломатически отношения с традиционно приятелски настроени страни."

Северна Корея също ще закрие посолството си в Испания, като мисията ѝ в Италия ще се занимава с делата в съседната страна, съобщи южнокорейската информационна агенция Йонхап.

Кореспонденцията с Испанската комунистическа партия, публикувана на уебсайта на партията, показва, че севернокорейското посолство обявява закриването в писмо от 26 октомври.

Посолството на Северна Корея в Мадрид беше в центъра на вниманието, след като членове на група, която се стреми към свалянето на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, организираха проникване през 2019 г., по време на което те вързаха и запушиха устата на персонала, преди да потеглят с компютри и други устройства.

Пхенян осъди инцидента като "сериозно нарушение на суверенитета и терористична атака" и обвини Съединените щати, че не са разследвали групировката задълбочено и са отказали да екстрадират нейния лидер.

Според министерството Северна Корея има официални отношения със 159 държави. Освен това има 53 дипломатически мисии в чужбина, включително три консулства и три представителства, докато не се оттегли от Ангола и Уганда.

Японският вестник Йомиури Шимбун съобщи миналата седмица, като се позова на неназовани източници, че Северна Корея планира да закрие най-малко 10 дипломатически мисии, включително консулство в Хонконг.