Германските консерватори, либералите и Зелените имат нужда от още време да договорят бъдещото си съвместно управление. Основният препъни-камък са бежанците и опазването на климата. Но се очаква страните да се разберат, прогнозира Дойче веле.

Удивително е чувството за отговорност пред избирателите и страната, което тласка тези четири толкова различни партии - ХДС/ХСС, СвДП и Зелените - към компромис. Смущаващ обаче е фактът, че като че ли в преамбюла на общата им декларация са натъпкани всички възможни прекрасни цели. Отсега мога да кажа, че тези цели - всичките, и в такава комбинация от напълно противоречиви идеи - няма да бъдат осъществени.

Разбираемо е обаче, че четирите партии се опитват да насочат колкото се може повече милиарди за осъществяването именно на своите цели. Защото през следващите 4 години се очакват допълнителни постъпления в хазната от 35 до 45 милиарда евро. При такъв златен дъжд четирите партии могат да си позволят доста отстъпки, защото противоречивите им цели биха могли да се съчетаят, стига да има пари за тях

Основните разногласия

В момента най-спорните теми са: политическото убежище и бежанците; опазването на климата; държавните финанси. А в нощта срещу петък неочаквано сред спорните въпроси се е наредило и бъдещето на Европа, по което досега уж имаше консенсус.

По въпроса за бежанците не могат да се разберат най-вече ХСС и Зелените. Баварските консерватори искат да се ограничи правото на хората, получили временна закрила в Германия, да прибират тук и семействата си, а Зелените не са съгласни.

Колкото до опазването на климата, Зелените вече се отказаха от настояването си за допълнително облагане на дизеловото гориво. Все още обаче много се спори за бъдещето на въгледобива и използването на въглищата като източник на енергия в Германия.

Сред финансовите теми ключово място заема отмяната на облагането "Солидарност", което беше въведено след обединението на Германия, за да се подпомогнат източните провинции. Днес вече няма нужда от него и в годините на претъпкана хазна е разбираемо, че данъкоплатците трябва да бъдат освободени поне от тази тежест. По тази тема преговарящите страни спорят само кога и какви да са стъпките дотам.

Разбира се, между потенциалните коалиционни партньори има и сближаване, например по такива теми като осигуряването на целодневни грижи за малките деца или борбата срещу тероризма.

Ангела Меркел се опита да изглади противоречията и да даде тласък за бързо договаряне. Канцлерката постави партиите под натиск - определи срок за постигането на споразумение. Но тази тактика се провали. Лидерът на Зелената партия Джем Йоздемир си послужи с любимите на политиците футболни метафори: каза, че мачът ще има продължения, а за времетраенето им решение взима арбитърът - намеквайки явно тъкмо за Меркел.

Ако усилията се провалят...

Ако коалицията не се осъществи, възможни са предсрочни избори. Но процедурата за тях е много сложна и минава през поредица от опити да се сформира друго правителство или правителство на малцинството. Но малцинственият кабинет означава нестабилност, а германците не се боят от нищо друго повече, отколкото от нестабилността. Освен това ако се провалят преговорите за коалиция "Ямайка", напълно е възможно Ангела Меркел да се оттегли като лидер и бъдещ канцлер. А тогава ще има съвсем ново раздаване на картите, в което дори е възможно да участват социалдемократите, които след изборите предпочетоха да излязат в опозиция и да не участват в нова широка коалиция начело с Меркел. Ако тя отпадне от сметките, социалдемократите биха могли да преосмислят решението си. Включително защото с ХДС/ХСС те биха имали много комфортно парламентарно мнозинство.

В процедурата, водеща към нови избори, важна роля играе президентът на страната. Под неговата диригентска палка парламентът трябва да направи няколко опита да избере канцлер. И ако в крайна сметка все пак успее, този канцлер, който няма да има подкрепата на мнозинството, може да поиска вот на доверие. Не го ли получи, ще има нови избори.

Предсрочните избори обаче крият и много опасности, които четирите партии, които сега водят разговори, ги осъзнават добре. Те самите могат допълнително да загубят парламентарна тежест, защото са разочаровали избирателите с неумението си да съставят коалиция. И най-вече - едни нови избори могат да увеличат тежестта на "Алтернатива за Германия". Но дори да се получат резултати, сходни на сегашните - а това е много вероятно - Германия пак ще се окаже в същото положение: коалиция Ямайка и 90 милиона евро, хвърлени на вятъра за избори.

Ще бъде трудна коалиция

Бившият канцлер Герхард Шрьодер твърди, че дори и да се състави коалиционно правителство между ХДС, ХСС, Зелените и либералите е твърде вероятно пак да се стигне до предсрочни парламентарни избори, и че ХСС ще е този, който ще взриви потенциалната коалиция. Защото ХСС решава свои политически проблеми, там има борба за лидерския пост между сегашния председател на партията Хорст Зеехофер и поне други двама кандидати. Освен това ХСС губи подкрепа в своята федерална провинция Бавария и се опитва с всички сили да си върне доверието преди провинциалните избори. Ето защо те избират въпроса за бежанците като най-конфронтационен, тъй като знаят, че хората в Бавария масово ще ги подкрепят.

Под черта: споразумение в крайна сметка сигурно ще има - именно поради уникалното чувство за отговорност на политиците, които съзнават, че избирателите са им поставили тъкмо тази задача. Но тази коалиция никак няма да е лесна и може да не издържи дълго. Възможно е да се разпадне, а Меркел да се оттегли и даде път на следващите поколения.