Генералният секретар на ООН Кофи Анан е потресен от броя на жертвите, загинали по време на израелската военна операция в Ивицата Газа, проведена на 8 ноември.

Пред журналисти прессекретарят на Кофи Анан - Стефан Дужарик заяви, че „Генералният секретар е шокиран от съобщенията за военната операция на Израел в жилищен квартал в Бейт Ханун, при която са загинали 18 палестинци, сред които осем деца и седем жени."

По думите на Дужарик, цитирани от „Новости", Анан призовава израелските власти да прекратят военната операция в Ивицата Газа, както и палестинците да спрат да атакуват Израел.

В същото време и от ЮНИЦЕФ са констатирали „безпрецедентно насилие", при което в последната седмица са загинали 14 деца, а от началото на годината в резултата на военните операции в Ивицата Газа броят на убитите деца е 113.

Анан обърна внимание на факта, че от израелското правителство са изразили готовност да проведат пълно разследване на случилото се. Генералният секретар на ООН отбеляза, че ще очаква с нетърпение резултата от това разследване.

Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия Изток потвърди, че на 8 ноември израелски танкове са обстрелвали жилищен квартал в Бейт Ханун в северната част на Ивицата Газа, в резултат на което са били убити и ранени много палестински бежанци.