Доналд Тръмп представя ликвидирането на шефа на ИД Ал Багдади за свой личен успех. Но радостта тук е крайно неуместна, твърди Карла Блайкер в коментар за Дойче веле.

Американският президент Доналд Тръмп е майстор на инсценировките. В събота вечерта той написа в Туитър: "Нещо много голямо се случи!". Тръмп визираше смъртта на Абу Бакр ал Багдади. Лидерът на "Ислямска държава" се самоуби при операция в Северозападна Сирия. В събота американски войници пристигнали с хеликоптери пред къщата, в която ал-Багдади се укривал. Той успял да се укрие в тунел, където по-късно се самовзривил - заедно с трите си деца - с помощта на жилетка с експлозиви.

"САЩ изправиха терорист номер 1 в света пред правосъдието", каза Тръмп пред журналисти в Белия дом в неделя. "Търсех го три години", допълни той.

Тръмп се опита да представи смъртта на ал Багдади като личен успех. А от такъв успех в Близкия изток той има сериозна нужда в момента. Изтеглянето на американските войници от Северна Сирия, което Тръмп анонсира в началото на месеца, и което беше последвано от военната офанзива на Турция срещу кюрдските милиции, настрои дори приближени на американския президент в Републиканската партия срещу него. Кюрдите, които се биеха рамо до рамо със САЩ срещу "Ислямска държава", се почувстваха предадени. Породи се и опасението, че изтеглянето на САЩ от Сирия ще доведе до разрастване на терористичните групировки в района.

Министърът на отбраната Марк Еспър обяви миналата седмица, че около 100 бойци на ИД са успели да избягат от затвора по време на турската офанзива в Северна Сирия.

Това не решава автоматично проблема

Смъртта на един от най-търсените терористи идва в точното време. Фактът, че три деца са загинали по време на акцията, е "нещастие", но все пак: няма загинали американци. Такова изглежда мисленето във Вашингтон, където отбелязват операцията като голям успех. Но на военните стратези трябва да е ясно: смъртта на ал-Багдади няма да реши нито един от проблемите, пред които САЩ са изправени в Близкия изток.

Доналд Тръмп иска възможно най-бързо да излезе от "безкрайните войни" в региона. Той очевидно не се интересува на кои свои партньори вреди и кои съюзници губи. Един убит терорист не се равнява на тези, които са избягали от плен. Нито може да върне доверието на кюрдите, които загубиха съмишленици и част от семействата си по време на турската офанзива.

Заслужава ли Тръмп похвала?

Отвъд всички нерешени проблеми, американските военни извършиха една успешна мисия, при това така, както техният главнокомандващ се е надявал тя да протече. По време на речта си в неделя Тръмп благодари на Русия, Турция, Сирия, Ирак и на кюрдските борци в Сирия. Най-много внимание обърна обаче на самия себе си. Малко след като новината за смъртта на Ал-Багдади беше оповестена, екипът на кампанията на Тръмп за преизбирането му през 2020 година разпрати имейл на потенциалните гласоподаватели, в който се казва "Американският президент изправи терорист номер 1 в света пред правосъдието".

Когато през 2011 г. американски "морски тюлени" ликвидираха Осама бин Ладен по време на първия мандат на Барак Обама, Тръмп твърдеше, че е смешно заслугите да се приписват на президента. "Спрете да хвалите Обама, че е убил Бин Ладен. "Тюлените" го убиха", написа Тръмп в "Туитър" тогава. В няколко телевизионни изяви след това Тръмп повтаряше, че Обама незаслужено се бил хвалил със смъртта на терориста.

След смъртта на Багдади тонът в Белия дом сега е доста по-различен.