Когато му дойде времето ще признаем независима Палестина. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, който проведе среща с палестинския лидер Махмуд Абас в Атина. Дотогава в официални документи тя ще фигурира като Палестинска автономия, предадоха световните информационни агенции. 

Той увери госта в съвместна пресконференция след срещата им, че страната му ще играе конструктивна роля по тези въпроси и поддържа идеята за "двете независими държави".  

От своя страна Абас подчерта, че резолюцията е последен шанс да се постигне мирът в региона. Нашият народ и земя трябва да бъдат защитени от международната общност, каза още той и призова за слагане край на окупацията. 

Гръцките депутати единодушно одобриха по-рано днес резолюция, която призовава лявото правителство на Гърция да признае Палестина за държава.

Днешното гласуване на резолюцията, която не задължава правителството, се проведе в присъствието на палестинския президент Махмуд Абас, който по-късно ще се обърне към парламента.

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас отказа да отговори кога правителството може да приеме резолюцията на парламента.

Правителството на Ципрас се опитва да балансира подобряването на отношенията с Израел с дългогодишната подкрепа на партията му за палестинска държава. Миналият месец Ципрас посети Израел, където се срещна с израелския си колега Бенямин Нетаняху. Той се срещна също така с Абас в Рамала, Западния бряг.