Съдът в контролираната от Русия Източна Украйна осъди на смърт двама британци, Ейдън Аслин и Шон Пинър, по обвинения в "тероризъм" след еднодневен процес, който наблюдателите нарекоха "показен процес". Всичко, което е известно за двамата бойци, които бяха пленени в обсадения град Мариупол, където воюваха от седмици, е представено от британския вестник "Гардиън"

Ейдън Аслин

28-годишният Аслин е от Нюарк в Нотингамшир и се премества в Украйна през 2018 г., където се срещна с годеницата си. Той се установява в южния град Николаев и получава украинско гражданство, което притежава заедно с британското си гражданство.

Бивш болногледач, той се записва в украинската морска пехота през 2018 г. и остава в частта си от близо четири години. Преди това, от 2015-17 г., той се е бил в Сирия срещу Ислямска държава с кюрдските отряди за народна самоотбрана (YPG), които са подкрепяни от САЩ. Семейството му разбира, че той се бие в 36-та бригада на морската пехота.

Според близките му той "противно на пропагандата на Кремъл, не е доброволец, наемник или шпионин", а по-скоро "много обичан млад мъж със силна мрежа от приятели около себе си и любяща бъдеща съпруга." Баба му каза пред Би Би Си, че той се е присъединил към армията, "защото Украйна е станала негов втори дом".

Той планираше бъдеще извън армията, но "както всички украинци, животът му беше обърнат с главата надолу от варварската инвазия на Путин" и той искаше да защити "правото на Украйна на самоопределение", заяви семейството му.

Във видеоклип, показан в новините на руската телевизия, в който Аслин е разпитван, той е запитан на руски дали разбира езика, на което той отговаря на руски "50/50". След това го питат дали е убил някого или е видял други убити в негово присъствие. Аслин отговори на английски: "Не съм се бил."

Той е бил активен в социалните медии, публикувайки актуализации и анализи на руската инвазия под името @cossackgundi. Той изрази подкрепата си за благотворителни организации, които осигуряват храна на фронтовата линия и говори за "цената на тази война" по отношение на убитите украински войници.

Шон Пинър

48-годишният Пинър е в Украйна от 2014 г., когато посети Киев след проевропейската революция на Майдана. Впоследствие се присъединява към украинска бригада, разчиствайки мини и невзривени боеприпаси като сапьор. Родом от Бедфордшир, той се мести в Украйна преди четири години и живее със съпругата си в Мариупол.

Подобно на Аслин, той не е доброволец от чуждестранния легион, а подписа законен, дългосрочен договор преди няколко години с министерството на отбраната на Украйна. Той също е част от 36-та бригада на морската пехота и се разбира, че е воювал и в Сирийските демократични сили.

В изявление, публикувано от Министерството на външните работи, семейството на Пинер го описва като "забавен, много обичан, добронамерен" и каза, че смята Украйна за "своя втора родина", тъй като той "се наслаждава на украинския начин на живот".

Изявлението гласи: "Шон беше уважаван войник в британската армия, служил в Кралския английски полк в продължение на много години. Той участва в много мисии, включително в Северна Ирландия и с ООН в Босна.

"През 2018 г. Шон реши да се премести в Украйна, за да използва предишния си опит и обучение в украинската армия", което означава, че той "не е доброволец, нито наемник".

През това време семейството каза, че е срещнал украинската си съпруга, която е "много фокусирана върху хуманитарните нужди на страната".

В интервю за Mail on Sunday през януари, Пинър сподели причините си да се запише в украинската армия: "Тук съм, защитавайки семейството си и града, станал мой втори дом. Русия започна тази война (той има предвид военните действия в Донбас преди началото на руската офанзива от 24 февруари т.г.-бел.ред.). Тя се финансира от Русия и се ръководи от Русия, но ние ще се борим с тях, не се заблуждавайте."

Той каза пред вестника, че като ветеран британски войник "смъртта е била част от живота ми толкова дълго", но каза, че не е "просто поредният военен наркоман" и "се е отличил по-добре от повечето украинци" в битка.

Британски гражданин е убит в Украйна, друг е в неизвестност

Британски гражданин е убит в Украйна, друг е в неизвестност

Двамата са се били на страната на Украйна

Великобритания е дълбоко загрижена заради смъртните присъди, произнесени на двама британци от съда в подкрепяната от Русия Донецка народна република (ДНР) и ще работи, за да се опита да осигури освобождаването им, каза говорител на премиера Борис Джонсън.

"Очевидно сме дълбоко загрижени от това. Непрекъснато заявявахме, че военнопленниците не трябва да бъдат експлоатирани за политически цели", каза говорителят пред репортери в четвъртък.

"Съгласно Женевската конвенция военнопленниците имат право на имунитет като бойци и не трябва да бъдат преследвани за участие във военни действия. Така че ние ще продължим да работим с украинските власти, за да се опитаме да осигурим освобождаването на всички британски граждани, които са служили в украинските въоръжени сили и които са държани като военнопленници."