Бомбен атентат на препълнена улица в свещения шиитски град Кербала отне живота на най-малко 7 души и рани още 40, предаде АП. Според CNN, загиналите са 10, а ДПА се позовава на източник от полицията, който има информация за 38 загинали и 16 пострадали.

Натъпканият с експлозиви автомобил се е взривил около 8:30 часа местно време на паркинг до джамията „Имам Абас" в центъра на Кербала.

Според представител на иракското министерство на вътрешните работи, терористичният акт е бил насочен срещу шиитски поклонници. Сред загиналите има и ирански граждани.

Броят на шиитските поклонници, посетили свещения град през последните две години, се увеличи значително, благодарение на спада във всекидневното насилие по улиците на Кербала.

Отново в понеделник бомба избухна в багдадския квартал Карада. Ранени са двама полицаи и двама цивилни. Т.нар „зелена зона" в столицата беше подложена на минометен обстрел, но няма данни за щети в укрепения район, където се намират чуждите посолства и сградата на правителството.