Колумбийската полиция е заловила първата си за годината наркоподводница, съобщи флотът в понеделник, цитиран от АП.

Подводницата е била хваната в събота сутринта край тихоокеанското крайбрежие на Колумбия, каза говорител на флота. Дългият 15 метра самоделен кораб е превозвал почти 800 килограма кокаин в малки пакетите с изображения на скорпиони и мексикански знамена.

"В действителност това беше малка конфискация, каза Роа. Хванахме подводници с почти 3500 килограма" от наркотика.

Роа каза, че миналата година колумбийският флот е заловил 10 наркоподводници.

Хванаха 2,6 тона кокаин в пратки с банани в Колумбия

Хванаха 2,6 тона кокаин в пратки с банани в Колумбия

Дрогата е била предназначена за Нидерландия и Белгия

Правителството на Колумбия се бори да ограничи производството на кокаин през последните години, докато бунтовнически групи и банди за трафик на наркотици превземат територия, която беше изоставена от партизаните на Революционните въоръжени сили на Колумбия след мирното споразумение на групата с правителството през 2016 г. Наркотрафикантите в южноамериканската страна произвеждат рекордни количества кокаин, предназначени за Европа и Съединените щати.

Според Службата на ООН за наркотиците и престъпността площта, засадена с кокаинови храсти в Колумбия, е достигнала най-високата си стойност за всички времена от 230 000 хектара през 2022 г., като потенциалното производство на кокаин също е нараснало до 1700 тона - 24% увеличение спрямо предходната година.

Но докато производството на кокаин се увеличава в Колумбия, Еквадор се превръща в популярен маршрут за контрабанда на наркотика.

Колумбия отбеляза рекорд в производството на кокаин

Колумбия отбеляза рекорд в производството на кокаин

Отглеждането на кока в страната се е увеличило с 13%