Отглеждането на кока в Колумбия се е увеличило до рекордно ниво през миналата година. Това показват данни на ООН, съобщава "Асошиейтед прес".

Тревожната тенденция идва на фона на усилията на президента Густаво Петро да намали бедността в отдалечените райони и да овладее въоръжените групировки, които печелят от търговията с кокаин.

Според Службата на ООН по наркотиците и престъпността през 2022 г. с кока са били засадени 230 000 хектара земеделска земя в Колумбия, което е 13% увеличение спрямо предходната година.

Южноамериканската страна е най-големият износител на кокаин в света, който се произвежда от листа от кока. Колумбия осигурява 90% от кокаина, продаван в Съединените щати всяка година.

Производството на кокаин в Колумбия достигна нови върхове през 2021 г.

Производството на кокаин в Колумбия достигна нови върхове през 2021 г.

Това показва годишният доклад на ООН

Вчера правителството на Колумбия заяви, че площта на земята, засята с кока, се увеличава с по-бавни темпове в сравнение с предходните години. То изрази надежда, че новите програми, които предоставят по-големи икономически стимули за фермерите да отглеждат законни култури, ще помогнат за намаляване на производството на кокаин през следващите години.

"Изравняваме кривата", посочи министърът на правосъдието Нестор Осуна на пресконференция по повод годишното увеличение с 13% на земята, засадена с кока. Той отбеляза, че отглеждането на кока в Колумбия е нараснало с над 40% от 2020 г. до 2021 г.

Според годишния доклад на ООН отглеждането на кока в Колумбия се е увеличило най-много в граничните райони, където кокаинът е лесен за транспортиране и износ, особено в провинция Путумайо, по протежение на южната граница на Колумбия с Еквадор.

Производството на кокаин в Колумбия с ръст от 31%

Производството на кокаин в Колумбия с ръст от 31%

Потенциалното производство на кокаин е на стойност 2,7 милиарда долара на колумбийския пазар

Представители на ООН отчетоха, че производството на кока във вътрешността на страната е намаляло поради понижаването на цената на листата от кока, като това предоставя възможност фермерите да бъдат включени в проекти за заместване на културите.

"Трябва да работим върху укрепването на законните икономики" в изолирани райони, "а не само да атакуваме незаконните икономики", настоя Леонардо Кореа, регионален координатор на системата за наблюдение на кока на ООН.

Реколтата от кока в Колумбия отбеляза лек спад между 2017 г. и 2020 г. след постигането на мирно споразумение между правителството и най-голямото бунтовническо движение в страната - Революционните въоръжени сили на Колумбия. Оттогава обаче засаждането отново се е увеличило, тъй като по-малки въоръжени групи, които печелят от търговията с наркотици, превземат територия, изоставена от бойците на Революционните въоръжени сили на Колумбия.