Незаконните плантации с насаждения от кока в Колумбия достигнаха рекордни нива през миналата година след 17% увеличение през 2016 г. до около 423 000 акра (171 000 хектара), обяви ООН, предаде АФП.

Службата на ООН по наркотиците и престъпността уточни, че е регистрирано 31% увеличение на производството на кокаин от миналата година до почти 1 400 тона.

Колумбия е далеч напред от другите държави в света по отношение на незаконните плантации с насаждения от кока, а също така е основният производител на кокаин, който предимно се доставя в САЩ - най-големият консуматор на наркотика.

Най-голямото отглеждане и производство е в колумбийския департамент Нариньо до границата с Еквадор. В Нариньо има повече обработваема земя за незаконните плантации с насаждения от кока в сравнение с Перу - втората страна след Колумбия с почти 110 000 акра. Нариньо също е едно от най-опасните места в Колумбия заради наркотрафика и отцепили се бунтовници от ФАРК.

Потенциалното производство на кокаин е на стойност 2,7 милиарда долара на колумбийския пазар.

С 20% се е увеличило иззетото от властите количество кокаин, докато 4 820 лаборатории са унищожени, което е ръст от 12%.