Колумбия и Боливия ще поискат съвместно от Комисията на ООН по наркотичните вещества да премахне листата от кока от списъка със забранени вещества и да приеме традиционната употреба на растението, съобщи правителството на Колумбия, цитирано от Ройтерс.

Предложението, което двете страни ще направят на сесията на комисията във Виена в средата на март, е опит за дестигматизиране на разговорите за проблема с наркотиците, каза в изявление заместник-министърът по многостранните въпроси на Колумбия Лаура Гил.

"Боливия и Колумбия смятат, че сега е моментът отново да поставят този въпрос на масата", каза тя. "Да премахнем листата от кока - листата, а не кокаина - от списъка на забранените вещества."

Листата от кока се използват широко в различни страни в Латинска Америка, особено от местни групи, за лечение на стомашни болки и височинна болест, наред с други церемониални цели.

Левият президент на Колумбия Густаво Петро - който встъпи в длъжност преди малко повече от шест месеца - осмива водената от САЩ война срещу наркотиците като провал и призова за нов международен подход.

Петро и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обсъдиха засилване на обмена на разузнавателна информация и други мерки, но остават в противоречие по някои въпроси като екстрадирането.

Боливийският президент Луис Арсе каза през януари, че неговото правителство ще настоява листата на кока да бъдат премахнати от списъка, за да могат да бъдат комерсиализирани, след като предшественикът му Ево Моралес декриминализира коката на национално ниво.

Потенциалното производство на кокаин в Колумбия е нараснало с 14% до 1400 метрични тона през 2021 г., а площта, засята с кока, е нараснала с 43% до 204 000 хектара съобщи ООН в годишен доклад миналата година. Реколтата от кока в Боливия е нараснала с 4%, покривайки 30 500 хектара през 2021 г., съобщи ООН.

Испания залови кокаин за 114 млн. долара
Обновена

Испания залови кокаин за 114 млн. долара

Още 13 килограма бяха заловени на летището в Атина