Представителят на лявата коалиция "Исторически пакт Колумбия може" и бивш кмет на Богота Густаво Петро встъпи в длъжност като президент на Колумбия, съобщава Publico.es. Церемонията по откриването се състоя пред сградата на Конгреса на площад "Боливар" в Богота.

"Ще работим неуморно, за да осигурим мир и спокойствие във всяко кътче на Колумбия. Това е правителство на живота, на мира и така ще бъде запомнено", каза Петро. В речта си при встъпването в длъжност той обеща промени в политиките за борба с трафика на наркотици, равенство между половете, защита на природните ресурси и реформи в данъчното облагане, здравеопазването и пенсионното осигуряване.

"Ще водя диалог с всички, без изключение. Правителството ще бъде с отворени врати за всеки, който иска да обсъди проблемите на Колумбия. Както и да се наричат, откъдето и да идват. Обединени сме от желанието за бъдещето, а не от тежестта на миналото", добави президентът, цитиран от El Pais.

Новоизбраният президент на Колумбия встъпва в длъжност днес

Новоизбраният президент на Колумбия встъпва в длъжност днес

Бившият кмет на Богота, Густаво Петро, поема управлението на страната

Преди да бъде назначен за президент, Петро е член на лявото партизанско "Движение от 19 април", след което става депутат в Камарата на представителите на Колумбия (долната камара на Конгреса, парламента на страната). От 1994 г. до 1998 г. работи в посолството на Колумбия в Белгия, след което се връща в Камарата на представителите. От 2006 до 2010 г. е член на Сената (горната камара на парламента).

През 2010 г. се кандидатира за първи път за президент, но губи, получавайки 9% от гласовете, но година по-късно става кмет на Богота, столицата на страната. През 2018 г. той се кандидатира за втори път за президент, но тогава печели консерваторът Иван Дуке.

Густаво Петро е новият президент на Колумбия

Густаво Петро е новият президент на Колумбия

Избран на оспорван балотаж

Президентските избори в Колумбия се проведоха в края на юни. Петро ги спечели с 50,47% от гласовете, докато съперникът му от либералната партия Лига на антикорупционните управници Родолфо Ернандес получи 47,27%. Избирателната активност беше около 58%.

Вицепрезидент на Петро е Франсия Маркес, която представлява движението за правата на човека и околната среда.