Густаво Петро ще стане първият ляв президент на Колумбия. Той бе избран от гласоподаватели, които се надяват, че той може да стимулира амбициозни социални и икономически реформи за намаляване на насилието и задълбочаващото се неравенство в поляризираната страна в Андите, съобщава агенция Ройтерс.

Петро, ​​бивш член на партизаните М-19, трябва да положи клетва в Bolivar Plaza в Богота днес.

Председателят на Сената Рой Барерас ще положи клетва пред него пред около 100 000 души, включително испанския крал Фелипе VI, най-малко девет латиноамерикански президенти и обикновени колумбийци, поканени от Петро. Новият вицепрезидент Франсия Маркес, екологичен активист и бивша икономка, ще бъде първата афро-колумбийка, която ще заеме поста.

Петро, ​​62-годишен бивш сенатор, заяви, че първият му приоритет ще бъде борбата с глада в страна от 50 милиона, където почти половината от населението живее в някаква форма на бедност.

Данъчна реформа на стойност 5,8 милиарда долара, която ще повиши таксите за хората с високи доходи за финансиране на социални програми, ще бъде предложена в Конгреса в понеделник от новия министър на финансите Хосе Антонио Окампо.

"Прекалено съм нервен, за да бъда президент", каза наскоро Петро пред студенти .

Петро обеща безплатно държавно университетско образование и промени в здравеопазването и изгради широка коалиция в Конгреса от леви и центристки партии, за да приеме неговата платформа.

Новият президент, бивш кмет на Богота, също обеща да възобнови опетнените мирни преговори с бунтовниците от Националната освободителна армия (ELN) и да приложи мирно споразумение от 2016 г. за бивши партизански членове на ФАРК, които го отхвърлят.

Густаво Петро е новият президент на Колумбия

Густаво Петро е новият президент на Колумбия

Избран на оспорван балотаж