Постигната е договореност между Богота и Вашингтон за използването на седем военни бази на територията на Колумбия от американската армия.

Информацията е потвърдена от колумбийските власти, като почти паралелно с това президентът Алваро Уриба отново се опита да успокои съседните страни, които възнегодуваха още по време на преговорите.

"Договорът потвърждава ангажимента на двете страни в борбата с наркотърговията и тероризма", се казва в официално съобщение на външното министерство на Богота, цитирано от БиБиСи.

Според договореностите американските военни ще се включат в борбата срещу търговията с наркотици и тероризма на територията на Колумбия.

САЩ се принудиха да търсят нова база в Южна Америка, след като Еквадор отказа да продължи договор за отдаване под наем на базата в Манта.

Някои южноамерикански държави осъдиха споразумението, а Аржентина заяви, че използването на базите няма да донесе полза на континента.

Президентът на Венецуела Уго Чавес изрази безпокойството си, че това подготовка на САЩ за това да нахлуят с оръжие в страната му. „В региона започват на духат ветровете на войната", предупреди Чавес.

Изявлението си той направи въпреки обиколката на Алваро Урибе в съседните държави, включително и във Венецуела и Бразилия.

Дори и президентът на Бразилия Луиш Инасиу Лула да Силва призова за провеждане на среща между лидерите на страните от Южна Америка, на която да присъства и американският президента Барак Обама.
Да Силва също отбелязва, че се тревожи от „неспокойната атмосфера".