При бомбардировка, извършена от въоръжените сили на Колумбия в четвъртък са били убити 23 дисиденти на групировката ФАРК като част от военна офанзива за завземане на контрола върху район в североизточната част на страната, който се намира на границата с Венецуела. Това са съобщили източници от  правителството, цитирани от "Ройтерс".

Дисидентите отхвърлят мирното споразумение с правителството от 2016 г. и са се превърнали в заплаха за сигурността, според правителството, което ги обвинява в убийства на лидери на общността и цивилни.

Военни самолети и хеликоптери са участвали в бомбардировките в община Пуерто Рондон, в колумбийската провинция Араука, според министъра на отбраната Диего Молано. Той каза, че сред загиналите е Хорхе Елиесер Хименес, командир на дисидентите на ФАРК в Араука известен като Артуро.

"Колумбия и Араука бяха освободени от престъпник, лидер на дисидентите на ФАРК, за да донесат повече сигурност, повече мир и по-добра защита на народа на Араука", каза Молано на пресконференция на мястото на операцията. 

Араука, която играе важна роля в петролната и животновъдната индустрия на Колумбия, е свидетел на нарастващо насилие, при което тази година са загинали над 60 души, според колумбийския омбудсман по правата на човека.

ФАРК искат спешна среща с президента на Колумбия

ФАРК искат спешна среща с президента на Колумбия

След ареста на кокаинов крал

Дисиденти на FARC, съюзници на лявата партизанска Армия за национално освобождение (ELN), се борят за контрол върху трафика на наркотици в региона срещу съперническата си дисидентска група на FARC, водена от Артуро.

Правителството в Богота обвинява президента на Венецуела Николас Мадуро, че укрива дисиденти на ФАРК и членове на ELN, които пресичат границата, за да предприемат атаки в Колумбия - нещо, което Мадуро многократно отрича.