Колумбийските служители на реда задържаха 19 души, отговорни за издигането на барикади по време на протестите. Това съобщи в събота министърът на националната отбрана на републиката Диего Молано в "Туитър". "В продължение на 30 дни участък от пътя беше блокиран в западния департамент на Вале дел Каука. Днес правоохранителните органи успяха да го изчистят. Заловени са 19 души, които са участвали в изграждане на барикадите", написа Молано. Министърът добави, че полицията също е иззела оръжия и експлозиви.

В началото на юни Националният стачен комитет на Колумбия, който включва представители на профсъюзи и социални организации, нареди пътищата на страната да бъдат освободени от барикади.

Според полицията около 50 пътни участъка остават блокирани.

Демонстрации срещу данъчната реформа се провеждат в Колумбия от 28 април. Безредици се състояха в Богота, Кали, Меделин и други градове. По-късно правителството се съгласи да отмени плановете за реформи, финансовият министър подаде оставка, но протестите продължиха. Вече поне 50 души са починали, а над 2,3 хиляди други са били ранени по време на демонстрациите.

Шефът на ООН по правата на човека призова в края на май Колумбия да започне независимо разследване на смъртта на протестиращи в югозападния град Кали.

Протестите в Колумбия не стихват

Протестите в Колумбия не стихват

Властите изпращат армията