Колумбия провежда днес референдум, който трябва да даде одобрение на сключеното по-рано споразумение, с което се слага край на половинвековния въоръжен конфликт с групировката ФАРК, предадоха световните информационни агенции. 

Имащите право на глас са около 35 млн души. Избирателните секции са 11 034. 

За да бъде признат за валиден референдумът, трябва да гласуват поне 13% от избирателите. 

Изборният ден започна в 8 часа местно време и се очаква да приключи в 16 часа. 

Първи резултати се очакват около час по-късно. 

След като гласува, президентът Хуан Мануел Сантос отново повтори колко важно е постигнатото с бунтовниците и призова сънародниците си да подкрепят мира и да сложат заедно окончателен край на 52-годишната война. 

Според последните социологически проучвания, повечето избиратели ще подкрепят сделката. 

Лидерите на ФАРК поднесоха извинение за жертвите, убити от бойците им през десетилетната война - най-малко 220 хиляди души.

Въпреки това, колумбийското общество остава дълбоко разделено по отношение на мира. 

Тези в лагера „Не”, който е воден от бившия президент Алваро Урибе, твърдят, че не могат да се доверят на ФАРК, тъй като няма да изпълнят обещанията си. Те също са против лидерите на групировката да влязат в Конгреса без да лежат в затвора за извършени престъпления по време на конфликта.

Според сключеното споразумение ФАРК ще се превърне в политическа партия. Бунтовниците ще вземат участие на парламентарните избори през 2018 година и като част от сделката ще им бъде гарантиран минимум от 10 места в Конгреса през първия им законодателен период.

ФАРК е създадена като въоръжено крило на Комунистическата партия през 1964 година. Към 2002 година армията й от 20 хиляди бойци контролира 1/3 от страната. 2008 година тя започва да губи решаващи битки с правителството. През 2012 година започват мирни преговори в Хавана.