Лидерът на бунтовническата организация ФАРК се извини за жертвите по време на половинвековния въоръжен конфликт в Колумбия, който беше прекратен с подписването на мирно споразумение, съобщава БиБиСи.

Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос и марксисткият бунтовнически лидер Тимолеон Хименес, с прякор Тимошенко, се подписаха под споразумение на емоционална церемония в понеделник вечерта.

Бих искал да поискам прошка за цялата болка, която причинихме по време на тази война”, каза Тимошенко.

След поднесеното от Тимошенко извинение гостите на церемонията в Картахена го аплодираха. Някои скандираха „Да, ние можем”, докато членове на организацията и на правителството се изправиха и аплодираха.

Церемонията, която бележи прекратяване на 52-годишен въоръжен конфликт, беше предавана на живо по телевизията на големи екрани в столицата Богота и други големи градове.

Бунтовници от ФАРК също гледаха церемонията в лагери в страната.

Историческата церемония беше изпълнена със символизъм – химикал, направен от куршум, за подписването на мирното споразумение, изпълнение на Симфония №9 Бетовен - Ода на радостта, всички бяха облечени в бяло. 

Президентът Сантос заяви, че този исторически момент е послание от Колумбия към целия свят:  без повече война, което беше скандирано и от присъстващите.

За първи път Тимошенко се обърна към нацията в национален ефир. Той обеща ФАРК да предадат оръжието си и още повече – поиска прошка, което би било невъзможно преди няколко години.

Но след 50 години война много колумбийци все още не са готови да простят. Както президентът Сантос заяви, трудната работа по полагане основните на мира тепърва предстои.

Според сключеното споразумение ФАРК ще се превърне в политическа партия. Бунтовниците ще вземат участие на парламентарните избори през 2018 година и като част от сделката ще им бъде гарантиран минимум от 10 места в Конгреса през първия им законодателен период.

В споразумението е записано разоръжаване на бунтовниците, временно разселване в 23 зони на страната, където ще бъдат създадени осем специални лагера за постепенна реинтеграция на бившите бойци към мирния живот.

За разоръжаването се дава срок от 180 дни, а предаденото оръжие ще се намира на отчет на ООН.

Президентът на страната пряко се обърна към бунтовниците и ги похвали за решението им да свалят оръжието.

Замяната на куршумите с гласове и оръжията с идеи е най-смелото и най-разумното решение, което някога бунтовническа група е вземала”, изтъкна той.

Тимошенко обеща, че бунтовниците няма да се въоръжат повече.

Войната приключи, ние започнахме да градим мир”, каза той, прекъсван от звука на преминаващи изтребители на колумбийските ВВС.  Той погледна към самолетите и с усмивка шеговито заяви: „Този път те идват, за да окажат уважението си за мир, а не да хвърлят бомби”.

Споразумението за мир беше постигнато след четиригодишни преговори в кубинската столица Хавана, където преди това се водеха тайни преговори в продължение на две години. Преди да влезе в сила, мирното споразумение трябва да бъде одобрено от гражданите на страната на референдум в неделя. Докато социологическите проучвания сочат, че повечето колумбийци ще подкрепят споразумението, все още има гласове, които се противопоставят на сделката.

Тези в лагера „Не”, който е воден от бившия президент Алваро Урибе, твърдят, че не могат да се доверят на ФАРК, тъй като няма да изпълнят обещанията си. Те също са против лидерите на групировката да влязат в Конгреса без да лежат в затвора за извършени престъпления по време на конфликта.

Държавният глава Сантос подчерта, че „няма План Б”. Той предупреди, че ако колумбийците отхвърлят сделката, страната ще стане свидетел на още конфликти.

ФАРК е създадена като въоръжено крило на Комунистическата партия през 1964 година. Към 2002 година армията й от 20 хиляди бойци контролира 1/3 от страната. 2008 година тя започва да губи решаващи битки с правителството. През 2012 година започват мирни преговори в Хавана.

Жертви на ФАРК за половин век въоръжен конфликт в Колумбия са най-малко 220 хиляди души.