Членовете на Европейския парламент отново призовават за приемане на България и Румъния в Шенген.
Това се казва в прессъобщение, публикувано на сайта на ЕП.

Комисията по граждански свободи отправи апел към Съвета на ЕС да вземе "бързо и утвърдително решение" за пълноправно членство на двете страни в Шенгенското пространство.

Евродепутатите настояват приемането на България и Румъния да бъде еднократен правен акт. Те подчертават, че двустепенният подход - първо с процедура за морските и въздушните граници, а след това за сухопътните, носи редица рискове и може да се отрази негативно върху бъдещото разширяване на Шенгенското пространство.

Станишев ходатайства: ЕП с резолюция за приемането на България в Шенген

Станишев ходатайства: ЕП с резолюция за приемането на България в Шенген

Очаква се ЕП да приеме резолюцията през октомври

Докладчикът по темата - председателят на ПЕС Сергей Станишев, посочва, че разделянето на процеса на две фази няма правно основание.

"Днес Комисията за граждански свободи потвърди, че България и Румъния трябва да станат пълноправни членки на Шенгенското пространство и отхвърли перспективите за частично присъединяване - право с въздушните и морските граници, а след това евентуално и със сухопътните. Този "двуетапен" подход е опасен прецедент, който не само не притежава правна легитимност, но и води до редица икономически, социални и политически негативи за ЕС." - предупреждава Сергей Станишев.

Докладът на Сергей Станишев е приет с 36 гласа "за", 4 "против" и един въздържал се.
Документът ще бъде гласуван от пълния състав на ЕП през декември.

Жан-Клод Юнкер: Мястото на България е в Шенген и в еврозоната

Жан-Клод Юнкер: Мястото на България е в Шенген и в еврозоната

Политическата воля е тази, която печели пред буквата и параграфа на договорите

Членовете на ЕП призовават също Съветът на ЕС да вземе решение за приемането на Хърватия в Шенген веднага щом страната изпълни критериите.

ЕП даде зелена светлина за приемането на България и Румъния в Шенген през юни 2011 г. Окончателното решение трябва да бъде взето с единодушно решение на Съвета на ЕС