Независимата комисия, създадена да разгледа и отправи препоръки за политиката на САЩ в Ирак, ще препоръча от военна американската армия да премине към поддържаща роля.

Според неназован източник от Вашингтон това е основната препоръка, която предстои да бъде отправена, предадоха американските медии. По думите му това на практика означава предислоциране на силите.

Междувременно бившият конгресмен демократ Лий Хамилтън обяви пред медиите, че докладът на екипа е готов и ще бъде представен другата сряда.

Според източника, цитиран от Ройтерс, става дума за това силите да бъдат придвижени едновременно към бази на иракска територия и към други места в региона, като постепенно се изтеглят от военни операции.

Въпреки че не се посочва конкретен срок за изтегляне от Ирак, от Вашингтон идват сигнали, че в доклада най-вероятно се предвижда това да стане по някое време другата година или поне приблизително през този период.

Комисията освен това щяла да препоръча да бъде свикана регионална конференция, която би могла да доведе до разговори на САЩ с Иран и Сирия, които според Вашингтон са свързани с насилието в Ирак.

Според Ройтерс се очаква изводите в доклада на комисията, в която участват и демократи, и републиканци, да имат политическа тежест дори и ако президентът Буш реши да игнорира препоръките.

Припомняме, по-рано АП съобщи, че Пентагонът планира да изпрати още четири батальона в Ирак някъде в началото на 2007 година. Целта ще е да се подсили сигурността в Багдад, където най-вероятно ще бъдат изпратени 3500 войници.