Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европейския парламент даде зелена светлина за изслушването на американския компютърен специалист Едуард Сноудън, който през 2013-а пръв разкри подробности около програмата за следене на електронните комуникации на Националната служба за сигурност на САЩ, съобщават белгийските медии.

Членовете на Комисията одобриха изслушването с 36 гласа за, 1 глас против и 1 въздържал се.

Сноудън, който получи временно убежище в Русия и понастоящем живее в тайна квартира в Москва, няма да се появи лично, а вместо това ще разговаря с депутатите чрез „интерактивна видео конференция", става ясно от съобщението на комисията.

Идеята за провеждането на подобно изслушване предизвика сериозни дебати в ЕП, след като членовете на Европейската народна партия поставиха под въпрос неговата навременност.

В духа на европейската бюрокрация, през февруари евродепутатите ще преценят дали да приемат, или да отхвърлят искането за изслушване на Сноудън, предложено от Комисията по граждански свободи. Ако одобрението стане факт, самото изслушване ще бъде насрочено най-рано през април тази година.

През октомври Едуард Сноудън написа писмо до германския канцлер Ангела Меркел, която също е била обект на следене от страна на американското разузнаване. Разкритията на едва 30-годишния експерт, предизвикаха сериозни притеснения в Брюксел относно сигурността на комуникациите между лидерите на Европейския съюз.