Терористичният акт в Беслан е дело на Масхадов, Бесаев и Абу Дзеит, се казва в доклада на парламентарната комисия, която разследва случая.

Според доклада терористите, а не специалните части са отговорни за първата експлозия при обсадата на училището в Беслан, предаде РИА Новости.

Това е заключението, до което стига комисията на базата на редица проучвания и свидетелски показания, каза председателят на комисията Александър Торшин.

По думите му този извод се подкрепя и от показанията на оцелели заложници.

На третия ден от обсадата, припомня РИА Новости, от гимнастическия салон на училището се чуват експлозии, приблизително по времето, когато въоръжени мъже стрелят от сградата. Между похитителите и войниците започва престрелка, а специалните части щурмуват сградата.

Според доклада ръководните щабове, създадени след началото на обсадата, са действали в рамките на закона и са взели всички мерки за запазване живота на хората.

В доклада за трагедията се обвинява местната полиция, че не е взела необходимите мерки, за да се предотврати нападението.

Терористичният акт не е предотвратен, защото местната полиция не е следвала изискванията, зададени от руското министерство на вътрешните работи, се казва в текста. Комисията посочва, че охраната на церемонията в училището за началото на учебната година на 1 септември 2004 година е била формална и че там не е имало нито един въоръжен полицай.

В доклада се отбелязва също, че службите не са разполагали с информация за подготвяния атентат, което се отдава на слабата агентурна дейност в обкръжението на лидерите и изпълнителите на акта.

В училището в Беслан загинаха общо 331 души, от тях 186 се деца.

Комисията бе създадена на 21 септември 2004 година.