Компания, контролирана от Доналд Тръмп, републиканския кандидат за президент, тайно е правила бизнес в комунистическа Куба по времето, когато президент все още беше Фидел Кастро, въпреки строгото американско търговско ембарго, което прави подобни действия незаконни.

Това показват интервюта с бивши изпълнителни директори на компанията на Тръмп, записи от компанията и съдебни регистри, съобщава Newsweek.

Документите показват, че компанията на Тръмп е изразходвала минимум 68 хил. долара за бизнес в Куба през 1998 г. във време, когато корпоративното похарчване на дори един цент в карибската страна е забранено без одобрението на американското правителство.

Ала компанията не е похарчила парите директно. Вместо това със знанието на Тръмп мениджъри са прелели парите за пътуване в Куба през американска консултантска компания, наречена Seven Arrows Investment and Development Corporation. След като бизнес консултантите са пътували до острова и са направили разходи за незаконната работа, Seven Arrows са инструктирали висши служители от компанията на Тръмп, тогава наречена Trump Hotels & Casino Resorts, как да ги легализират, обвързвайки ги постфактум с благотворителна кампания.

Плащането от страна на Trump Hotels е извършено точно преди нюйоркския магнат да започне първия си опит да влезе в Белия дом, стремейки се към номинацията на Реформаторската партия през 1999 г. В първия ден от предизборната си кампания, той пътувал до Маями, където е говорил пред група американци от кубински произход, които имат решаващо значение при гласуването в много важния за президентските избори щат Флорида. Тръмп се е зарекъл да поддържа ембаргото срещу Куба и че никога не е харчил свои или на компаниите си пари в Куба, преди Фидел Кастро да се оттегли от властта.

Той обаче не разкрил, че седем месеца по-рано Trump Hotels вече е възстановила парите на консултантите си, които те са похарчили в своето тайно бизнес пътуване в Хавана.