В град Залцбург, известен с богатата си история, културни събития и живописни пейзажи, се случва нещо необичайно. Свързван с традициите и стабилността, градът стъпва на нова пътека, като е на път да избере млад комунист за кмет на града, обобщава Ройтерс

Залцбург, домът на Моцарт и фестивалa "Звукът на музиката", не е бил свидетел на радикални промени през последните години. След Втората световна война градът е бил управляван от кметове от две центристки партии. Но сега се наблюдава нарастващо недоволство сред жителите поради високите жилищни разходи, което може да промени политическата сцена в града.

Кандидатът от комунистическата партия, Кай Михаел Данкъл, се изправя пред заместник-кмета от социалдемократите Бернхард Ауингер в балотажа на предстоящите избори. Данкъл говори за главните проблеми на града, основно свързани с жилищната криза, като се фокусира върху нуждата от достъпни жилища за всички граждани, а не само за тези с ниски доходи.

Интересът към кампанията на Данкъл е голям. Със своята ангажираща и убедителна персона, той привлича вниманието на гражданите. Неговите предложения за строителство на субсидирани жилища и ограничаване на краткосрочните наеми на апартаменти намират подкрепа сред гражданите, които изразяват загриженост за бъдещето на града..

И двамата кандидати подкрепят разследването колко апартамента стоят празни през по-голямата част от годината и казват, че данъкът върху празните апартаменти трябва да се прилага по-добре.

Подозрението е, че много от тези празни апартаменти принадлежат на богати нежители на града, особено от близка Германия, които го посещават предимно по време на летния фестивал.

Ако спечели неделния балотаж срещу заместник-кмета от социалдемократите Бернхард Ауингер, Залцбург ще последва втория по големина австрийски град Грац, избирайки си кмет комунист. Това е рядък успех за партия, която дори не е представена в националния парламент.