Делегати от близо 200 държави на срещата на върха за климата COP27  в Египет се съгласиха да създадат фонд за "загуби и щети". Той ще бъде предназначен да помогне на уязвимите страни да се справят с климатичните бедствия, информира CNN.

Пълното споразумение COP27, от което фондът е част, потвърди целта за задържане на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива. Това беше ключово искане на редица страни.

Окончателното споразумение бележи първия път, когато страни и групи, включително Съединените щати и Европейския съюз, се споразумяха да създадат фонд за нации, уязвими от климатични бедствия, влошени от замърсяването, непропорционално произведено от богати, индустриализирани нации.

САЩ и други развити нации отдавна се стремят да избягват подобни разпоредби, които биха могли да ги отворят за правна отговорност и съдебни дела от други страни. И в предишни публични забележки пратеникът на САЩ по въпросите на климата Джон Кери каза, че загубите и щетите не са едно и също нещо като обезщетенията за климата.

Конференцията за климата: Бедните страни искат компенсации

Конференцията за климата: Бедните страни искат компенсации

Основните спорове остават неразрешени

Подробностите за това как ще работи фондът остават неясни. Текстът оставя много въпроси кога ще бъде финализиран и ще заработи и как точно ще бъде финансиран. Текстът също така споменава преходна комисия, която ще помогне за уточняването на тези подробности, но не определя конкретни бъдещи срокове.

Този фонд за загуби и щети ще бъде спасителен пояс за бедните семейства, чиито къщи са унищожени, фермерите, чиито полета са съсипани, и островитяните, принудени да напуснат домовете на своите предци. Това заяви главният изпълнителен директор на Института за световни ресурси Ани Дасгупта.

За мнозина фондът представлява упорито извоювана победа, избутана над финалната линия от глобалното внимание, отделено на климатичните бедствия като опустошителните наводнения в Пакистан това лято.