Генерал Джеймс Матис, който беше номиниран за военен министър на САЩ, заяви пред Комисията за въоръжените сили към Сената, че Русия представлява една от най-големите заплахи за световния ред и конфронтацията с нея е неизбежна.

"Точно сега най-важното е да осъзнаем реално с какво трябва да се справим - с господин Путин, да осъзнаем, че той се опитва да разруши Северноатлантическия алианс, и да предприемем дипломатически, икономически и военни стъпки, да работим с нашите съюзници, за да се защитим", подчерта Матис, цитиран от "Ройтерс".

Междувременно Сенатът с огромно мнозинство подкрепи допускането на изключение за Джеймс Матис, за да може той да стане министър на отбраната в правителството на Доналд Тръмп.

С 81 гласа "за" и 17 "против" Сенатът подкрепи решението на сенатската комисия за въоръжените сили да се направи изключение от закона за граждански контрол над американската армия, който би попречил на Матис да заеме поста, тъй като не са изминали седем години, откакто е прекратил активната си военна служба. Матис се пенсионира от армията през 2013 г.

Мярката трябва да бъде одобрена и от Конгреса, преди Матис да оглави Пентагона.