Конгресът на Коста Рика започна разследване на сигналите за незаконно финансиране по време на предизборната кампания на президента Родриго Чавес, който встъпи в длъжност през май, информира Ройтерс.

Специална комисия, подкрепяна от опозицията, ще прекара два месеца в разследване на жалби относно банкови сметки, свързани с няколко политически партии, включително Социалдемократическата прогресивна партия на Чавес.

Разследването от страна на законодателите следва прокурорите, които започнаха друго разследване, което може да доведе до премахване на защитата на имунитета на Чавес и вицепрезидента Стефан Брунър, който е служил като ковчежник на кампанията на Чавес.

Чавес, който се кандидатира за поста заради послание срещу корупцията, отрече всякакви връзки с предполагаемата схема за незаконно финансиране, като същевременно отхвърли обвиненията като политически мотивирани.

Новият президент на Коста Рика положи клетва

Новият президент на Коста Рика положи клетва

Родриго Чавес обеща да облекчи нарастващия дълг на страната

Избирателният съд на Коста Рика препрати резултатите от разследването на Чавес на прокурорите през юни. Това разследване установи, че кампанията му е била подпомогната от това, което разследването нарече "схема за тъмно финансиране".

Ние ще работим стриктно и без да защитаваме партийни интереси, за да направим финансирането на кампанията прозрачно въз основа на повдигнатите оплаквания", каза депутата от опозицията Динора Баркеро, добавяйки, че Чавес потенциално може да бъде призован да свидетелства.

Чавес и Брунър се ползват със правен имунитет, докато са на поста, но могат да го загубят, ако такъв ход бъде поискан от Върховния съд и одобрен от 38 от 47 депутати от опозицията.

"Съвестта ми е толкова чиста, че спя добре всяка нощ", каза Чавес през август след изтекло аудио, за което се твърди, че съдържа разговор, в който Брунър обсъжда финансирането на кампанията с него.