Консерваторите печелят проведените вчера предсрочни парламентарни избори. 

При избирателната активност от 68,7 процента и при все още непреброени 100% от гласовете, консерваторите печелят с 42,4 на сто от гласовете (над 13,6 млн. души), докато лейбъристите са плътно зад тях с 40 процента (над 12,8 млн. души). Трети са либералдемократите със 7,4% от вота (над 2,3 млн. души), следвани от шотландските националисти с 3 на сто (близо 980 хил. души). Партията за независимост на Великобритания и Зелените взимат съответно 1,8 (594 хил. души) и 1,6 процента (524 хил. души) от гласовете. 

От общо 650 депутатски места в британския парламент, Консервативната партия на Тереза Мей печели 318 места, докато Лейбъристката партия на Джереми Корбин получава 262 места. Шотландската национална партия на Никола Стърджън получава 35 депутатски места. 

По този начин консерваторите губят 13 депутатски места в сравнение с предишния парламент, докато лейбъристите ще имат 30 депутати повече. Шотландските националисти губят цели 21 депутатски места в сравнение с предходния състав на Камарата на общините.  

На четвърто място са Либералдемократите, които имат 12 депутати, като печелят 4 повече в сравнение с предишния парламент.

Северноирландската Демократична юнионистка партия (DUP) печели 10 депутатски места, придобивайки двама депутати повече от досегашните. Очаква се тази партия да се превърне в основен играч, тъй като консерваторите могат евентуално да сформират с тях управляващо мнозинство. 

Партията за независимост на Великобритания (UKIP) не взима нито един мандат, което коства лидерския пост на Пол Нътъл. По този повод, Найджъл Фарадж обяви, че може отново да застане начело на евроскептиците. 

(Заради особеностите на британската мажоритарна система се получава "изкривяването" например либералдемократите да са спечелили над 2,5 пъти повече гласове от шотландските националисти, но вторите да имат значително повече депутати от първите.) 

За стабилност се обяви британският премиер след вота

За стабилност се обяви британският премиер след вота

На фона на призиви да се оттегли след "шамара" от гласоподавателите

Резултатите дават основания за безпокойство относно стабилността в бъдещия парламент, както и за провеждането на преговорите между Лондон и ЕС за Брекзит. Те трябва да започнат след 10 дни. 

Корбин премиер на Великобритания при оставка на Мей?

Корбин премиер на Великобритания при оставка на Мей?

Променихме лицето на политиката, убеден лидерът на лейбъристите

Малко след обявяването на тези резултати "заваляха" и призивите към премиера Мей да подаде оставка, както и предвижданията, че ако и окончателните резултати са подобни, тя няма да остане на поста си. 

Лейбъристите настояха лидерът на торите да се оттегли, тъй като гласоподавателите са казали "не" на нейната политика. 

Няма да се задържи на поста си. Това смята бившият финансов министър Джордж Озбърн. 

Ако това наистина се случи, то Мей ще бъде сред премиерите с най-кратко управление в най-новата история на страната. Тя пое поста преди година след оставката на Дейвид Камерън. 

Торите обаче допуснаха, че обявените до момента резултати може би не са точни. 

Припомняме, че изборният ден приключи в полунощ и започна броенето на гласовете. 

Вотът е поражение за консерваторите, обяви лидерът на шотландските националисти

Вотът е поражение за консерваторите, обяви лидерът на шотландските националисти

Резултатите са разочароващи за нас, но катастрофални за управляващите, каза Стърджън

Преди няколко месеца премиерът на страната Тереза Мей обяви предсрочен вот на 8 юни в опит да спечели повече места в парламента, за да има по-голяма възможност да маневрира по време на преговорите със съюза. Тази стратегия обаче се оказа губеща. 

Започна предсрочният парламентарен вот във Великобритания
на живо

Започна предсрочният парламентарен вот във Великобритания

Консерваторите водят с около 10%

46,9 милиона граждани на Великобритания имаха право да пуснат гласа си в сравнение с 46,4 милиона на изборите през 2015 г.

Избирателната активност през 2015 г., когато консерваторите спечелиха 331 места, беше 66,4 на сто.