Британски депутати от Консервативната партия искат Европейският съюз да върне бившата централа на партията в центъра на Лондон като част от сделката за Брекзит.

Партията беше принудена да продаде централата си в близост до река Темза и сградата на британския парламент през 2007 г., за да събере средства. За ужас на евроскептиците, купувачът беше Европейската комисия, която го преименува на Дом на Европа и издигна знамето на ЕС до знамето на Обединеното кралство.

Сега торите призовават сградата, която е място, където Маргарет Тачър празнуваше изборните си победи, да бъде върната, съобщава "Файненшъл таймс".

Видният привърженик на Брекзит Джейкъб Рийс-Мог заяви: "Смятам, че би било чудесен жест, ако (председателят на Европейската комисия Жан-Клод) Юнкер запази дяловете във винарската изба на ЕС, а в замяна ни даде сградата на площад "Смит". Това е една емблематична сграда в историята на Консервативната партия, като дом на големите изборни победи на Маргарет Тачър."

Друг консерватор, Конър Бърнс, пък изтъкна: "От сантиментални причини бих се радвал да видя сградата върната към по-продуктивна употреба като изборна централа. Може би Европейската комисия ще бъде готова да се откаже от сградата, тъй като те ще се нуждаят от значително по-големи помещения като ново посолство, тъй като те ще бъдат един от най-големите външни независими съседи".