Първите резултати от местните избори във Великобритания, публикувани тази сутрин, показват голяма победа за Консервативната партия на премиера Тереза Мей в навечерието на доминираните от Брекзит парламентарни избори през следващия месец, съобщават "Франс прес" и БиБиСи.

Първите резултати, които започнаха да излизат в 7 часа българско време, показаха, че управляващите консерватори са постигнали силни резултати, нанасяйки удар на основната опозиционна Лейбъристка партия и почти изтривайки от политическата карта антиевропейската и антиимигрантска Британска партия за независимост.

Гласоподавателите в Англия, Шотландия и Уелс отидоха до избирателните секции в четвъртък, за да изберат близо 5 хил. нови местни съветници.

Въпреки че местните проблеми обикновено имат основно влияние върху подобни избори, решението на Мей през миналия месец да предизвика предсрочни парламентарни избори гарантира, че Брекзит и нейното собствено представяне на кормилото на държавата ще бъдат взети под внимание от избирателите.

В 9 часа българско време, при обявени четири окръга, консерваторите имаха контрол над 10 местни парламента от общо 88, печелейки 553 места, което е увеличение със 150 места.

Лейбъристите контролират 5 местни парламента и печелят 338 места на съветници, което е 119 места по-малко, докато Британската партия за независимост губи всичките си 13 места. Консерваторите са основният печеливш от резкия спад в подкрепата за Британската партия за независимост. 

По-малката проевропейска Либералнодемократическа партия, която се надяваше да постигне някакъв импулс за парламентарните избори с добро представяне на местите избори, досега е загубила 29 места.

Джон Макдонъл, който е дясната ръка на лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин, коментира, че резултатите не били този разгром за лейбъристите, който хората били очаквали.

Той също така настоя, че партията щяла да се справи по-добре от очакваното на парламентарните избори, подчертавайки, че "веднъж след като публикуваме предизборната си програма, вие ще видите цялата предизборна кампания да започва да се преобръща" в полза на лейбъристите.

Според проф. Джон Къртис консерваторите са много по-напред от лейбъристите на национално ниво. Според него това са най-добрите резултати на местни избори за консерваторите за последните 10 години, а може би и за последните 25 години.

Консерваторите вече водеха категорично в социологическите проучвания за парламентарните избори, като в последното проучване сред 2066 души на YouGov те получават 48% от гласовете, докато Лейбъристката партия само 29 на сто.