Двете основни политически партии във Великобритания - управляващата Консервативна партия и опозиционната Лейбъристка партия - загубиха контрола в ключови общини след провелите се вчера местни избори в Англия, съобщава кореспондентът на БНР в Лондон.

Пълен провал претърпя Британската партия за независимост (UKIP), която беше главен застъпник и агитатор за Брекзит.

Местни избори във Великобритания

Местни избори във Великобритания

Ключов вот за премиера Тереза Мей

Консерваторите се представят сравнително добре в районите, гласували за излизане от Европейския съюз в референдума през 2016 година, където вземат гласове от Британската партия за независимост, която няма кандидати на много места, докато лейбъристите се представят по-добре на места, където вотът за оставане в ЕС е бил по-силен и където живеят повече млади хора.

И двете партии обаче загубиха ключови за тях райони. Като цяло консерваторите са с по-добри резултати от прогнозираното, докато лейбъристите не успяха да постигнат очакваните резултати.

В процентно изражение либералдемократите печелят най-много нови места, благодарение на това, че бяха единствените ясно заявили, че са против Брекзит. Либералдемократическата партия обаче продължава да е твърде далеч от двете основни политически сили.