Привърженици на управляващата коалиция демонстрират срещу указа на Виктор ЮшченкоПолитическата криза засега остава, след като днес президентът Виктор Юшченко отново отказа да отмени указа си за разпускане на парламента.

Президентът е уверен, че политическата криза може да се реши единствено с предсрочни парламентарни избори, се посочва в прессъобщение на президентството. Той няма да помени решението си, се казва в съобщението. Изборите бяха насрочени за 27 май.

Междувременно стана ясно, че Конституционният съд, който бе сезиран от парламента, ще разгледа казуса утре.

Петима съдии обаче отказаха да разгледат легитимността на президентския указ за разпускане на парламента, защото им е оказван натиск.

Определени политически сили оказват сериозен натиск върху някои съдии и върху Конституционния съд като цяло, каза съдията Виктор Шашкин. По думите му тази ситуация не позволява на съдиите да вземат законосъобразно решение. Съдиите са поискали защита.

Шашкин отправи критики, че някои високопоставени представители и политици са обявили указа за незаконен още преди съдът да се е произнесъл, с което са уронили авторитета на съда и са го поставили под натиск.

Виктор Янукович бе избран за премиер през август, след като неговата партия състави управляващата коалиция в парламента.

Днешната среща между Юшченко и Янукович последва няколко подобни срещи през миналата седмица, които също завършиха без резултат.

Юшченко разпусна парламента на 2 април. Той обвини Янукович, че се опитва да го отстрани от президентския пост и да унищожи опозицията.

Янукович и парламентът поискаха президентът да отмени указа си и обявиха, че ще го игнорират, като междувременно отнесоха въпроса до Конституционния съд.

Съдът ще започне разглеждането на случая на 11 април, но за решението не се посочва срок.