Крайнодясното правителство на Израел и опозиционните партии приключиха във вторник с "положителна" първа среща по спорните съдебни реформи, които предизвикаха обща стачка и масови протести в най-тежката вътрешна криза в страната от години, обобщи АФП.

Скептицизмът продължава да е голям по отношение на преговорите за реформа на съдебната система, която ще ограничи правомощията на Върховния съд и ще даде на политиците по-големи правомощия при избора на съдии.

"След около час и половина срещата, която протече в позитивен дух, приключи", съобщиха късно във вторник от канцеларията на президента Исаак Херцог.

"Утре президентът Исаак Херцог ще продължи поредицата от срещи", допълни тя.

По-рано неговата канцелария определи разговорите между работните екипи, представляващи управляващата коалиция, Йеш Атид и Партията на националното единство - две центристки партии - като "първа среща за диалог".

"Благодарим на президента за това, че отвори дома си за преговорите в полза на гражданите на Израел", написа Йеш Атид в "Туитър".

След три месеца на нарастващо напрежение, което разедини нацията и породи безпокойство сред САЩ и други съюзници, министър-председателят Бенямин Нетаняху се огъна пред натиска в лицето на общонационалния протест в понеделник.

В Израел отлагат за след Пасха спорната съдебна реформа

В Израел отлагат за след Пасха спорната съдебна реформа

Протестите бяха последвани от всеобща стачка

Стачката засегна летища, болници и други, докато десетки хиляди противници на реформите се събраха пред парламента в Ерусалим.

"От желание да предотвратя разрив сред нашия народ реших да сложа на пауза второто и третото четене на законопроекта", за да дам време за диалог, заяви премиерът в предаване.

Решението за спиране на законодателния процес бележи драматичен обрат за премиера, който само ден по-рано обяви, че уволнява министъра си на отбраната, който призова за същата стъпка.

Този ход беше посрещнат с подозрение в Израел, като председателят на мозъчния тръст "Израелски демократичен институт" отбеляза, че това не е равносилно на мирно споразумение.

"По-скоро това е прекратяване на огъня, може би за прегрупиране, реорганизиране, преориентиране и след това за зареждане - потенциално - за зареждане напред", каза Йоханан Плеснер пред журналисти.

Лидерът на опозицията Яир Лапид реагира предпазливо, като в понеделник заяви, че иска да се увери, че "няма уловка или блъф".

Нови протести в Израел след уволнението на военния министър

Нови протести в Израел след уволнението на военния министър

Нетаняху отстранява несъгласните със съдебната му реформа

В съвместно изявление от вторник на партията на Лапид и тази на Бени Ганц, бивш министър на отбраната, се казва, че тези преговори ще бъдат прекратени незабавно, "ако законът бъде включен в дневния ред на Кнесета (парламента)".

Преди това опозицията отказваше да преговаря за реформите - които ще дадат на политиците повече власт над съдебната система - докато законодателният процес не бъде спрян.

"Целта е да постигнем споразумение", каза Нетаняху в изявление във вторник.

Активистите обещаха да продължат митингите си, които продължават редовно от седмици, като понякога събират десетки хиляди протестиращи.

"Няма да спрем протеста, докато съдебният преврат не бъде напълно спрян", заявиха от Движението на чадърите на демонстрантите.

Кризата разкри дълбоки разломи в младата коалиция на Нетаняху, която е съюз с крайно десни и ултраортодоксални партии.

Министърът на финансите Безалел Смотрич в туитър в понеделник увери, че "няма да има връщане назад" по отношение на ремонта на съдебната система.

Друг член на кабинета от крайната десница, министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, настояваше поддръжниците му да се обединят в подкрепа на реформите.

Партията "Еврейска сила" на Бен-Гвир разкри в понеделник, че решението за отлагане на законодателството е включвало споразумение за разширяване на портфейла на министъра, след като той заплаши да напусне, ако ремонтът бъде отложен.

САЩ загрижени за ситуацията в Израел

САЩ загрижени за ситуацията в Израел

Призовават към компромиси след демонстрациите заради спорната съдебна реформа

В левия вестник " Аарец" политическият кореспондент Йоси Вертер заяви, че паузата е "победа за протестиращите, но този, който наистина огъна Нетаняху и го потъпка, е Итамар Бен-Гвир".

Аферата се отрази негативно на авторитета на коалицията сред израелската общественост само три месеца след встъпването ѝ в длъжност.

Партията на Нетаняху "Ликуд" се е понижила със седем пункта според проучване на израелския Канал 12, който прогнозира, че правителството ще загуби мнозинството си в 120-местния парламент, ако се проведат избори.

Съдбата на отстранения министър на отбраната Йоав Галант не беше известна във вторник, като в израелските медии се появиха спекулации, че той може да бъде възстановен на поста.

В понеделник Галант, който предупреди, че кризата застрашава националната сигурност, приветства "решението за спиране на законодателния процес с цел провеждане на диалог", съобщиха от екипа му.