Според данните на няколко специализирани сайта за следене на морския трафик товарният кораб "Сукру Окан", по който Русия днес даде предупредителен изстрел, се намира край бреговете на България, съобщава БТА.

Това е първият път, в който Русия стреля по търговски кораб извън акваторията на Украйна, откакто излезе миналия месец от сключената под егидата на ООН зърнена сделка, пише Ройтерс.

През юли Русия спря участието си в черноморската зърнена сделка, позволяваща на Украйна да изнася селскостопанската си продукция по море и Москва предупреди, че ще смята всички кораби, пътуващи към украински войни, за потенциални преносители на оръжие.

Русия заяви, че патрулният кораб на Черноморския флот "Василий Биков" е стрелял предупредително по плаващия под флага на Палау кораб "Сукру Окан", след като плавателният съд не е отговорил на искането да спре за инспекция.

Според Русия корабът плава към украинското пристанище Измаил. Но според данни за корабоплаването на компанията "Рефинитив" (Refinitiv) и сайтове за следене на плавателните съдове в реално време като "Весъл Файндър" (vesselfinder.com) корабът се намира край бреговете на България и плава към румънското пристанище Сулина.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че руските военни са се качили на кораба с помощта на хеликоптер Ка-29.

"След като инспекционната група приключи работата си на борда, "Сукру Окан" продължи пътя си към пристанище Измаил", заяви министерството на отбраната.

Служител на турското министерство на отбраната каза, че е чул за инцидент с кораб, пътуващ за Румъния, и че Анкара проверява случая.

Говорител на украинското министерство на отбраната заяви, че официалните власти все още не разполагат с подробности за инцидента, но че това е "очевидно поредният враждебен акт" от страна на Русия.

Русия стреля предупредително по товарен кораб в Черно море, плаващ за Украйна

Русия стреля предупредително по товарен кораб в Черно море, плаващ за Украйна

След проверка на борда, корабът е пропуснат по пътя си към Измаил, корабът е спрян вероятно югоизточно от България

Агенция "Ройтерс" не е успяла да се свърже за коментар с плавателния съд или с неговите собственици.

След решението на Москва да се оттегли от зърнената сделка, руското министерство на отбраната обяви, че всички кораби, които плават в Черно море до украинските пристанища, ще се считат за потенциални превозвачи на военни товари. "Държавите, под флага на които плават такива кораби", ще се считат за замесени в "украинския конфликт" на страната на Киев, казаха от ведомството.

Министерството на отбраната на Украйна на свой ред заяви, че също така ще разгледа всички кораби, пътуващи в Черно море до руски пристанища и пристанища в окупираните от Русия украински територии, превозващи военни товари "с всички свързани рискове".