Министерството на отбраната на Украйна обяви, че от 21 юли ще счита всички плавателни съдове, плаващи във водите на Черно море, към пристанищата на Русия и окупираните територии на Украйна, като превозващи военни товари "с всички свързани рискове", съобщава руската редакция на Би Би Си.

"Съдбата на крайцера "Москва" доказва, че Силите за отбрана на Украйна разполагат с необходимите средства за отблъскване на руската агресия в морето", се казва в изявление на ведомството.

В него се казва още, че това е мярка в отговор на подобно заявление от Русия по отношение на украинските плавателни съдове.

В сряда Русия заяви, че след приключването на "зърнените сделки" ще разглежда всички кораби, пристигащи в Черно море до украинските пристанища, като превозвачи на военни товари.

В Министерството на отбраната на Украйна смятат, че с действията си самата Москва е изложила на риск руските кораби и следователно отговорността за всички рискове е на руското правителство.

"Като открито заплашва цивилни кораби, транспортиращи храни от украински пристанища, извършвайки ракетни атаки и атаки с дронове срещу гражданска инфраструктура в цивилни градове и умишлено създавайки военна заплаха по търговските пътища, Кремъл превърна Черно море в опасна зона, преди всичко за руските кораби и кораби, плаващи във водите на Черно море по посока на руските морски пристанища и украинските морски пристанища, разположени на територията на Украйна, временно окупирана от Русия ", се казва в изявление на украинското министерство на отбраната.

САЩ: Русия може да атакува цивилни кораби в Черно море

САЩ: Русия може да атакува цивилни кораби в Черно море

Разполагали с информация сочеща, че Русия е поставила допълнителни морски мини в украинските пристанища