Белият дом предупреди в сряда, че Русия може да разшири обхвата на атаките си към украинските зърнени съоръжения, за да включи атаки срещу цивилни кораби в Черно море, предава "Ройтерс".

Адам Ходж, говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом, каза, че американски служители разполагат с информация, сочеща, че Русия е поставила допълнителни морски мини в подходите към украинските пристанища.

"Смятаме, че това е координирано усилие да се оправдаят всякакви атаки срещу цивилни кораби в Черно море и да се обвини Украйна за тези атаки", каза той.

Ходж каза, че Русия е обявила, че всички кораби, които се придвижват към украинските пристанища във водите на Черно море, ще се считат за потенциални превозвачи на военни товари.

"В допълнение към тези координирани усилия в Черно море, ние вече забелязахме, че Русия се прицели в украинските пристанища за износ на зърно в Одеса с ракети и дронове на 18 и 19 юли, което доведе до унищожаване на селскостопанска инфраструктура и 60 000 тона зърно", той казах.

Украйна обвини Русия в сряда, че е нанесла щети на инфраструктурата за износ на зърно в серия от "адски" нощни удари, фокусирани върху две от нейните черноморски пристанища.

Украйна настоява за възстановяване на черноморската зърнена инициатива

Украйна настоява за възстановяване на черноморската зърнена инициатива

Сухопътните коридори не могат да изнасят цялото количество зърнени култури, обясни Дмитро Кулеба