Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова в Пакистан в четвъртък за възстановяване на черноморската инициатива за зърно, за да се отговори на предизвикателството на глобалният недостиг на храна.

Кулеба посещава Исламабад на двудневно пътуване.

Неговият колега в Пакистан Билавал Бхуто Зардари подкрепи коментарите му, като каза, че планира да повдигне въпроса пред генералния секретар на ООН.

В понеделник, Володимир Зеленски изрази готовноста на Украйна да продължи да изнася зърно дори след като Русия напусне ключовата сделка.

Във вторник Русия удари украинските зърнени пристанища, блокирайки безопасния износ на зърно, ден след като се оттегли от споразумението. Лидери и служители на ЕС изразиха загрижеността си за последствията от това решение. 

Европейският съюз се стреми да увеличи транспорта на украинско зърно чрез шосе и железопътен транспорт, с цел да помогне за справянето с последиците от оттеглянето на Русия от споразумението, но според Кулеба, това не е достатачно.

"Трябва да намерим начин да изнасяме нашето зърно на световния пазар", каза Кулеба, добавяйки, "сухопътните коридори не могат да изнасят цялото количество зърнени култури, налични за износ, това е проблемът, което означава, че цените ще се покачат поради недостиг на доставки".

Затова е толкова важно да направим всичко възможно да възстановим черноморската зърнена инициатива, каза той.

Селскостопанските продукти, изнесяни в рамките на Черноморската инициатива за зърно, възлизат на 32,8 милиона тона.  Селскостопански продукти са доставени в 45 страни на три континента по сделката.

Жозеп Борел: Русия предизвиква световна продоволствена криза

Жозеп Борел: Русия предизвиква световна продоволствена криза

Той критикува излизането на страната от зърнената сделка