Украйна е готова да продължи да изнася зърно дори след като Русия напусна ключовата сделка, постигната с посредничеството на Турция и ООН. Това заяви президентът Володимир Зеленски, цитиран от "Франс прес".

"Дори и без Руската федерация трябва да се направи всичко възможно, за да можем да използваме този черноморски коридор. Ние не се страхуваме. Към нас се обърнаха компании, които притежават кораби. Те казаха, че са готови да продължат доставките", посочи той в изявление, разпространено в социалните мрежи от неговия говорител Сергей Никифоров.

Отделно, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че решението на Русия да не удължи Черноморската инициатива за зърно ще "нанесе удар на хората в нужда навсякъде" по света.

Той посочи, че този ход означава и че Русия ще оттегли гаранциите си за сигурност на корабоплаването в северозападната част на Черно море.

Пшеницата рязко поскъпна след края на зърнената сделка

Пшеницата рязко поскъпна след края на зърнената сделка

Контрактите, търгувани на Чикагската фондова борса, достигнаха 6,81 долара за бушел

"Черноморската инициатива, заедно с Меморандума за разбирателство за улесняване на износа на руски хранителни продукти и торове, беше спасителен пояс за глобалната продоволствена сигурност и фар на надежда в един размирен свят", изтъкна Гутериш.

Той увери, че ООН ще продължи да полага усилия за улесняване на безпрепятствения достъп до световните пазари за хранителни продукти и торове както от Украйна, така и от Русия.

По-рано днес Русия обяви, че прекратява участието си в зърнената сделка. Този ход беше разкритикуван от Европейската комисия, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган пък изрази увереност, че руският му колега Владимир Путин иска удължаване на споразумението.

Новината незабавно доведе до рязък скок на фючърсите на пшеницата, търгувани на Чикагската фондова борса.

ЕС разкритикува циничния отказ на Русия от зърнената сделка

ЕС разкритикува циничния отказ на Русия от зърнената сделка

Ердоган е уверен, че Путин иска да удължи споразумението

Черноморската инициатива за зърно, сключена между Русия и Украйна с посредничеството на ООН и Турция през юли 2022 г., имаше за цел да предотврати световна продоволствена криза, като позволи на украинското зърно, блокирано заради руската инвазия, да бъде безопасно изнесено през черноморските пристанища.

Тя беше удължавана няколко пъти, като последното ѝ продължаване предвиждаше изтичането ѝ днес - 17 юли. От месеци Русия предупреждаваше, че условията за ново удължаване на зърнената сделка не са изпълнени.

Москва отдавна се оплаква, че остават пречки пред нейния износ на зърно и торове, въпреки че върху тях няма наложени преки санкции от Запада, и постави поредица от искания, които според нея не са били изпълнени.