Руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин заплаши в четвъртък, че страната му ще се откаже от Черноморската инициатива за зърно, ако нейните искания за гаранции не бъдат изпълнени до 18 май.

Говорейки пред репортери след срещата по сделката в Истанбул, Вершинин настоя, че Русия все още е изправена пред "сериозни пречки", когато става въпрос за износ на селскостопански продукти, тъй като необходимите гаранции се дават само на Украйна.

Вершинин подчерта, че Русия се противопоставя на идеята за безсрочно удължаване на споразумението.

Все пак той добави, че Москва ще остане в контакт с Турция и Организацията на обединените нации (ООН) относно бъдещето на инициативата.

По-рано турското външно министерство заяви, че преговорите между Москва, Киев, Анкара и ООН по сделката за зърното са наблюдавани "положителен и конструктивен напредък" по време на срещата на върха, проведена на 10 и 11 май.

На срещите присъстваха представители на Турция, Русия, Украйна и ООН. Турция коментира, че всички страни ще продължат техническите разговори в опит да постигнат споразумение по сделката за зърно, която трябва да изтече на 18 май.

Освен това страните обсъдиха евакуацията на турски търговски кораби и екипажи, блокирани в украинските пристанища поради войната. "Беше договорено, че тази операция ще послужи като модел за евакуация на кораби от други страни, блокирани в украинските пристанища" в близко бъдеще.

Русия готова да удължи зърнената сделка?
Обновена

Русия готова да удължи зърнената сделка?

Засега се проверяват само изходящи плавателни съдове