Очаква се зърнената сделка да бъде удължена на преговорите, започнали в сряда в Истанбул, като се вземат предвид възраженията на Русия, каза източник в Анкара, близък до преговорите, цитиран от ТАСС.

"Има информация, че споразумението ще бъде продължено и след 18 май. Затова го казвам като факт. И има очаквания, че износът на руски продукти ще бъде част от него", каза източникът.

Според източника удължаването на зърнената сделка е важен въпрос за турското ръководство в навечерието на изборите и те ще направят всичко по силите си това да се случи. "За президента Реджеп Тайип Ердоган удължаването на сделката е сигнал за Запада, че на Турция може да се има доверие. В резултат на това правителството ще направи всичко по силите си, за да запази инициативата за зърно", каза източникът.

Организацията на Обединените нации съобщи, че инспекциите на изходящи кораби по зърнената сделка са били възобновени във вторник. Тази сделка позволява безопасен износ на украинско зърно през Черно море. Въпреки това, има опасност от отказ на Москва да продължи участието си в нея, като тя е заплашила да се оттегли на 18 май, заради пречки, които са наложени на собствения износ на зърно и торове на Русия. Информацията беше предадена от Ройтерс. В неделя и понеделник не е имало входящи и изходящи проверки на кораби.

ООН и Турция посредничиха в сключването на тази сделка през юли, за да помогнат за справяне с глобалната хранителна криза, която се влоши от войната на Москва в Украйна. Официални лица от Русия, Украйна, Турция и ООН съставляват Съвместен координационен център (СКЦ) в Истанбул, който наблюдава изпълнението на споразумението.

"СКК потвърди, че инспекциите са възобновени днес на заминаващи кораби", каза заместник-говорителят на ООН Фархан Хак.

Медведев плаши с прекратяване на зърнената сделка

Медведев плаши с прекратяване на зърнената сделка

След като Г-7 поиска забрана на целия износ за Русия

"Ние ще работим за продължаване на сделката за зърнени храни след 18 май, без да допускаме никакво спиране или прекратяване", каза Акар пред турската телевизия "Хабертюрк".

Русия в откъс от писмо, видяно от Ройтерс миналия месец, е предупредила останалите страни от СКЦ, че няма да одобри нови кораби да пътуват към украинските пристанища, освен ако транзитът не бъде извършен до 18 май - "очакваната дата на...прекратяване (на сделката)."

От четвъртък насам СКК не е одобрявал навлизането на нови кораби в Черно море по споразумението.

Прекратяване на зърнената сделка няма да е апокалипсис за Украйна

Прекратяване на зърнената сделка няма да е апокалипсис за Украйна

Киев е готов с алтернативни начини за износ