ООН съобщи, че не са провеждани инспекции на кораби в неделя и понеделник съгласно споразумението за износ на зърно от Украйна през Черно море, което Москва заплаши да анулира на 18 май поради пречки пред собствения си износ на зърно и торове, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Украйна ежедневно представя на Съвместния координационен център (СКЦ) в Истанбул списък на корабите, които трябва да получат разрешение за преминаване през морския коридор. През последните дни СКЦ не е издавал нови разрешителни.

Според украинските власти общо 62 кораба чакат да влязат в украинските пристанища.

След получаване на разрешение плавателните съдове се проверяват от служители на СКЦ в близост до Турция, след което се изпращат до украинските пристанища по морския хуманитарен коридор, където взимат товара и се връщат в турските териториални води за последна проверка, напомня Ройтерс.

"В момента има 26 кораба в турски води, натоварени с 1 157 974 метрични тона зърно и храна", каза ООН в понеделник.

Няма постигнато споразумение за нови кораби със зърно през Черно море

Няма постигнато споразумение за нови кораби със зърно през Черно море

Зърнената сделка изтича на 18 май

ООН и Турция посредничиха при сделката за износ на зърно в Черно море, за да помогнат за справяне с глобалната продоволствена криза, която се влоши от войната на Москва в Украйна. В същото време Русия прие тригодишно споразумение, в което ООН се съгласи да помогне за премахване на всички пречки пред нейния износ на зърно и торове.

Въпреки че този руски износ не е обект на западни санкции, наложени след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г., Москва твърди, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховките са пречка за доставките.

Русия каза, че няма да удължи пакта след 18 май, освен ако списъкът от изисквания не бъде изпълнен за премахване на тези пречки.

Висшият търговски представител на ООН Ребека Гринспан се срещна с руския заместник външен министър Сергей Вершинин в Москва в петък, за да обсъдят усилията на ООН за "улесняване на безпрепятствения износ на руски храни и торове, включително амоняк", каза Хак.

Медведев плаши с прекратяване на зърнената сделка

Медведев плаши с прекратяване на зърнената сделка

След като Г-7 поиска забрана на целия износ за Русия