Инициативата на Г-7 за забрана на износа на стоки за Русия ще има огледален отговор, в който случай "зърнената сделка" ще приключи. За това предупреди Дмитрий Медведев, заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Руската федерация, цитиран от "Интерфакс".

Той написа в неделя в своя телеграм канал, че идеята на Г-7 за пълна забрана на износа на стоки за Русия предполага и контрапрекратяване на вноса на стоки от нашата страна в най-чувствителните за Г-7 категории.

"В този случай сделката за зърно ще приключи за тях и много други неща, от които се нуждаят", каза Медведев.

Bloomberg: Г-7 искат забрана на целия износ за Русия

Bloomberg: Г-7 искат забрана на целия износ за Русия

Ще се прави изключение за храни и лекарства

Припомняме, че на 20 април беше съобщено, че редица ключови съюзници на Украйна, включително САЩ, обмислят налагането на почти пълна забрана на износа за Русия.

Представители на Г-7 обсъждат идеята преди срещата на върха на лидерите на Г-7 в Япония през май, заявиха източници. Предполага се, че в крайна сметка подобни забранителни мерки ще бъдат въведени и от страните членки на ЕС.

Предложението все още се обсъжда и може да се промени, отбеляза Bloomberg.

Подобен подход може напълно да промени съществуващия режим на санкции, като се забрани продажбата на всичко на Русия, с изключение на малък списък от разрешени стоки.

Ако лидерите на Г-7 одобрят обсъжданите мерки на срещата на върха в Япония, там ще бъде договорен и списък с изключения от правилата за санкции. Според източници на Bloomberg в него ще попаднат лекарства и храни.

Според представители на ЕС в близко бъдеще няма да има нови санкции срещу Русия. Властите на западните страни вероятно ще се ограничат до разширяване на списъка на санкционираните лица и затягане на мерките срещу заобикаляне на вече приетите ограничения, посочва изданието.

 ЕС подготвя и забрана на стоковия транзит през Русия

ЕС подготвя и забрана на стоковия транзит през Русия

Малко вероятно е пакетът да е насочен към "Росатом"

Москва твърди, че се е съгласила да удължи сделката само до 18 май. Киев и ООН пък посочват, че споразумението ще бъде в сила още 60 дни и се опитват да постигнат гаранции, че то ще продължи и след този срок.

Проверките на кораби се възобновяват съгласно споразумението с посредничеството на ООН за безопасен износ на зърно от украинските черноморски пристанища. Това заяви на 19 април украинският вицепремиер Александър Кубраков.

Той написа във Фейсбук, че "инспекциите на корабите се възобновяват въпреки опитите на Руската федерация да наруши споразумението".

Руската информационна агенция РИА също съобщи, че проверките вече са възобновени след двудневни преговори.

Украйна потвърди за възобновените проверки на кораби по зърнената сделка

Украйна потвърди за възобновените проверки на кораби по зърнената сделка

"Въпреки опитите на Руската федерация да наруши споразумението"

Украйна и Полша се споразумяха за възобновяване на транзита на украинско зърно от петък, но забраните за внос остават в сила в Полша, Словакия и Унгария.