Европейският съюз (ЕС) е готов да предложи и забрана на много стоки, преминаващи транзитно през Русия, заедно със санкциите, вече наложени през последната година. Това съобщи "Блумбърг", като цитира свои източници.

Транзитната забрана ще се разпростре върху множество технологии и други стоки, включително няколко вида превозни средства. Но не всички ще бъдат забранени за пътуване през Русия по пътя към трети страни, според хора, запознати с предложенията.

Забраната ще бъде част от нов пакет от санкции, който се подготвя от Европейската комисия (ЕК).

Москва успя да заобиколи ограниченията върху няколко санкционирани технологии. Търговските данни, докладвани по-рано от Bloomberg, показват, че усъвършенствани чипове и интегрални схеми, произведени в ЕС и други съюзнически нации, се доставят в Русия през трети страни, включително Турция, Обединените арабски емирства и Казахстан.

ЕС ще мисли по 11-ия пакет санкции срещу Русия след Великден

ЕС ще мисли по 11-ия пакет санкции срещу Русия след Великден

Обмислят се мерки срещу руската ядрена енергийна индустрия в Европа

Други източници разкриха, че някои страни от ЕС, граничещи с Русия, включително Финландия и Естония, са забелязали скок в търговията със страни от Централна Азия и че тези стоки често са преминавали през Русия. Някои от артикулите остават в Русия или се реекспортират от трети страни за Русия, се казва в докладите.

Полша, Естония и Литва настояваха ЕС да въведе забрана за транзит през Русия за стоки и технологии, които биха могли да бъдат използвани от руската военна, авиационна и космическа индустрия, както и за артикули, които биха могли да допринесат за увеличаване на индустриалния капацитет на Москва.

Новият пакет от предложени санкции, който ще бъде 11-ят за ЕС след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., може също да е насочен към танкери и плавателни съдове, които не включват навигационни системи, позволяващи проследяването на движението им.

11-ият пакет санкции на ЕС срещу Русия пресича заобикалянето на мерките

11-ият пакет санкции на ЕС срещу Русия пресича заобикалянето на мерките

Не е ясно дали Съюзът вече работи по новите наказателни мерки

Основният фокус на пакета, който изпълнителната ръка на ЕС съставя, ще бъде да затвори "вратичките" и да се справи със заобикалянето на съществуващите ограничения, включително от компании в трети страни.

Малко вероятно е пакетът да е насочен към "Росатом", руската държавна ядрена енергийна компания, въпреки че много държави-членки призовават да санкционират фирмата заради ролята ѝ в поглъщането на атомната електроцентрала Запорожие в Украйна и предполагаемото съучастие в отвличането на персонал, който е работил там. Твърде много държави-членки продължават да се противопоставят на санкционирането на руския ядрен сектор, казаха хората.

Очаква се също пакетът от мерки да включва около 30 нови позиции, както и допълнителни ограничения за няколко фирми и образувания, каза един от хората.

Предложенията се нуждаят от подкрепата на всички държави-членки, за да бъдат приети и могат да се променят, преди да бъдат официално представени на дипломатически пратеници или по време на дискусии за съгласуване на пакета.

Украйна бие тревога за още отвлечени служители на Запорожката АЕЦ

Украйна бие тревога за още отвлечени служители на Запорожката АЕЦ

Маскирани са похитили четирима души от персонала