"Маскирани нашественици" са нахлули в помещенията на Запорожката атомна електроцентрала и са отвлекли четирима служители по сигурността. Това твърди украинската ядрена компания "Енергоатом".

Местонахождението на похитените служители към момента е неизвестно.

И преди Украйна е обвинявала Русия в отвличане на служители от централата. Страните от Г-7 също осъдиха инцидентите през октомври 2022 г.

"Енергоатом" посочва, че четиримата отвлечени работници се "считат за лоялни към окупационното ръководство" на централата, която в момента е под руски контрол. Отбелязва се, че ситуацията в ядрения обект "става все по-напрегната" и "издирването на "неблагонадеждни" хора се засилва, като дори сътрудничеството с окупаторите не ги спасява от разпити.

Отвлякоха и заместник-шефа на Запорожката АЕЦ

Отвлякоха и заместник-шефа на Запорожката АЕЦ

Енергоатом помоли МААЕ за съдействие за освобождаването на Валерий Мартинюк

През октомври и декември миналата година Украйна отново обвини Русия в отвличане на по двама висши служители в окупираната АЕЦ.

През есента "Енергоатом" съобщи, че заместник-началникът на АЕЦ-а също е бил отвлечен от руските сили и задържан на неизвестно място.

Инцидентът последва задържането на тогавашния шеф на централата Игор Мурашов на 1 октомври. Гроси обяви освобождаването му на 3 октомври, след което МААЕ заяви, че Мурашов няма да се върне към задълженията си като ръководител на централата.

През октомври руският президент Владимир Путин издаде указ за прехвърляне на централата и всички украински служители от "Енергоатом" към дъщерно дружество на руската държавна корпорация за ядрена енергия "Росатом". От своя страна Киев твърди, че прехвърлянето на активи представлява кражба.

Освен това украински официални лица съобщиха, че Москва използва мястото като оръжеен склад.

Директорът на АЕЦ Запорожие е отвлечен

Директорът на АЕЦ Запорожие е отвлечен

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов предупреди за ескалация