Украинската агенция за атомна енергия обвини руските сили в отвличане на двама висши украински служители в окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала и в задържане на трети, съобщава "Ройтерс".

"Енергоатом" твърди, че двамата служители, които са били задържани в АЕЦ-а в Югоизточна Украйна, са били подложени на побой, след което са били откарани в "неизвестна посока" в четвъртък.

Посочва се, че третият работник, който е бил задържан, е отговарял за безопасността в централата, която бе превзета от руските войски скоро след тяхното нахлуване в Украйна на 24 февруари, но все още се управлява от украински персонал.

До момента Русия не е излязла с коментар относно обвиненията.

Киев обвини Москва в оказване на натиск върху украинските служители в централата да подпишат договори с руската компания за ядрена енергия.

Отвлякоха и заместник-шефа на Запорожката АЕЦ

Отвлякоха и заместник-шефа на Запорожката АЕЦ

Енергоатом помоли МААЕ за съдействие за освобождаването на Валерий Мартинюк

"Чрез подобни действия окупаторите се опитват да спечелят лоялност от страна на смелия проукраински щаб. Въпреки това нашествениците не успяват да го направят, защото личният състав оказва съпротива", заявяват от "Енергоатом".

Двете воюващи страни взаимно се обвиняват в обстрел на най-голямата атомна електроцентрала в Европа, което поражда опасения от ядрена катастрофа повече от три десетилетия след най-тежката ядрена авария в света, станала в Чернобил, също в Украйна.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) се надява да създаде зона за безопасност около атомната електроцентрала до края на годината.

През октомври руският президент Владимир Путин издаде указ за прехвърляне на централата и всички украински служители от "Енергоатом" към дъщерно дружество на руската държавна корпорация за ядрена енергия "Росатом". От своя страна Киев твърди, че прехвърлянето на активи представлява кражба.

Директорът на АЕЦ Запорожие е отвлечен

Директорът на АЕЦ Запорожие е отвлечен

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов предупреди за ескалация

Освен това украински официални лица съобщиха, че Москва използва мястото като оръжеен склад.

През октомври Украйна отново обвини Русия в отвличане на двама висши служители в окупираната АЕЦ.

Седмица по-рано "Енергоатом" съобщи, че заместник-началникът на АЕЦ-а също е бил отвлечен от руските сили и задържан на неизвестно място.

Инцидентът последва задържането на тогавашния шеф на централата Игор Мурашов на 1 октомври. Гроси обяви освобождаването му на 3 октомври, след което МААЕ заяви, че Мурашов няма да се върне към задълженията си като ръководител на централата.