Европейският съюз ще обсъди 11-ия пакет от санкции срещу Русия след католическия Великден този уикенд, съобщават ТАСС и "Политико".

Нов кръг от консултации между Европейската комисия и посланиците в ЕС се очаква "точно след Великденските празници", разкриха трима дипломати от ЕС.

По-рано председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че 11-ият санкционен пакет ще бъде насочен към противодействие на вратичките и заобикалянето на наказателните мерки.

11-ият пакет санкции на ЕС срещу Русия пресича заобикалянето на мерките

11-ият пакет санкции на ЕС срещу Русия пресича заобикалянето на мерките

Не е ясно дали Съюзът вече работи по новите наказателни мерки

По-рано тази седмица беше съобщено, че ЕС обмисля налагане на санкции върху руската ядрена енергийна индустрия в Европа и срещу "Росатом", като предложи на Унгария специфични изключения. Миналата година на Будапеща по подобен начин беше позволено да купува руски тръбен петрол, върху който другите страни от ЕС наложиха ембарго от 5 декември.

ЕС не успя да наложи санкции на руската държавна корпорация за ядрена енергия в 10-ия си пакет на 25 февруари именно заради съпротивата на Унгария.

Европейският съюз разшири антируските си санкции, след като Москва започна своята специална военна операция в Украйна миналата година. Оттогава са въведени общо десет кръга от наказателни мерки.

ЕК се отказа да санкционира руския ядрен сектор

ЕК се отказа да санкционира руския ядрен сектор

Фрнация също е уклончива, защото много АЕЦ изпозлват руско ядрено гориво