Европейската комисия се отказа от плановете си да санкционира руския ядрен сектор или неговите представители в следващия пакет от санкции, казаха трима дипломати пред POLITICO в четвъртък.

Изпълнителният орган на ЕС първоначално каза на страните от ЕС, че ще се опита да изготви санкции, насочени към гражданския ядрен сектор на Русия. И преди срещата на лидерите на ЕС миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски призова блока поне да наложи санкции срещу руската компания за ядрена енергия Росатом.

Но този план се провали, казаха тримата дипломати, посочвайки последните проекти за санкции.

Пакетите от санкции на ЕС са разделени на няколко части: нови правила, които са насочени към специфични сектори, като авиацията или военните и списъци, които налагат визови ограничения и замразяване на активи на лица и компании - но никой не включва ядрения сектор, според чернови, разгледани от POLITICO и дипломати от ЕС, които говореха при условие за анонимност.

"За съжаление ядреният сектор не е включен в това предложение", каза един дипломат от ЕС от ястребова страна.

Киев иска санкции срещу руския ядрен сектор, но за ЕС залозите са твърде високи

Киев иска санкции срещу руския ядрен сектор, но за ЕС залозите са твърде високи

5 страни в ЕС настояват за ядрени санкции срещу Русия и "Росатом"

Унгария отдавна се противопоставя срещу санкции към ядрения сектор, посочвайки зависимостта си от Росатом. За да преодолее потенциално вето от страна на Унгария, ЕС обмисляше да включи отделни служители на Росатом и други компании в списъка, но в крайна сметка реши да не го направи.

"Унгария не иска, тъй като тяхната ядрена централа е собственост на Росатом и те казват, че произвежда 50 процента от енергийните доставки на страната. Но санкциите срещу лица (освен главния изпълнителен директор) не трябва да оказват влияние върху енергийната сигурност", каза вторият , висш дипломат на ЕС. "И ЕС трябва да отговори на искането на Зеленски."

Франция също изрази предпазливост, като служител на френското министерство на икономиката каза пред репортери по-рано тази седмица, че "много атомни електроцентрали използват руско гориво".

Някои дипломати от ЕС изразиха разочарование от този ход. "Тъжно е. Когато става въпрос за ядрената част... никой не ни каза, че няма да е наред или ще бъде проблем", каза първият дипломат на ЕС. "Ето защо сме изненадани."

Посланиците в ЕС не успяха да съгласуват санкциите срещу Русия

Посланиците в ЕС не успяха да съгласуват санкциите срещу Русия

Проблем се оказа синтетичния каучук