Посланиците на ЕС не успяха да постигнат споразумение за нов пакет от санкции срещу Русия, съобщава "Политико", позовавайки се на получените проекти на документи.

Спорният момент се оказа въпросът за синтетичния каучук, който Европа иска да санкционира, пише вестникът.

Индустрията за синтетичен каучук генерира милиарди долари приходи за Русия всяка година, отбелязва изданието. Например Европейският съюз през 2021 г. е купил каучук от Русия за 700 милиона долара. Синтетичният каучук се използва за производството на гуми и други автомобилни компоненти. Италия и Германия са скептични относно забраната на този продукт, докато Полша я подкрепя, пише "Политико".

Друг спорен момент се оказа предложението за санкции срещу дубайска корабоплавателна компания, получила собствеността върху 92 руски танкера през април 2022 година. Въпреки че нито един от посланиците не е бил официално против, тя не попада в санкционния списък.

По-рано медиите съобщиха, че още три руски банки също могат да бъдат включени в списъка със санкции - изключване от международната междубанкова система SWIFT.

Европейската комисия (ЕК) ще предложи това да са Alfa Bank, Rosbank и Tinkoff Bank по информация на Reuters. По информация на Bloomberg ЕС проучва възможността за налагане на ограничения и на Руския държавен инвестиционен фонд.

Освен това общността може да затегне ограниченията върху създаването на съвместни предприятия с Русия от физически и юридически лица от ЕС, както и върху присъствието на руски граждани в управлението на европейски компании.

ЕС налага санкции на ирански компании, свързани с войната в Украйна

ЕС налага санкции на ирански компании, свързани с войната в Украйна

Урсула фон дер Лайен говори пред Европарламента